Salta al contingut principal
Manual pràctic de Societats 2021.

B) Càlcul del pagament fraccionat: modalitat article 40.3 de la LIS

Casella 04. Resultat comptable (després del IS)

Es consignarà en la casella [04] el resultat del compte de pèrdues i guanys després de l'impost sobre societats.

Casillas 05 i 06. Correcció per impost sobre societats

En la casella [05] es consignarà l'import corresponent als augments al resultat del compte de pèrdues i guanys per Impost sobre Beneficis i en la casella [06] el corresponent a les disminucions.

Casella 37. Reversió del 30 per cent de l'import de les despeses d'amortització comptable (excloses petites empreses)

Es consignarà en la casella [37] l'import corresponent a les disminucions per la reversió dels ajustaments que durant els períodes impositius iniciats el 2013 i 2014, van efectuar les entitats que no tenen la consideració de reduïda dimensió i que com a conseqüència del que preveu l'article 7 de la Llei 16/2012, de 27 de desembre, van haver de consignar un augment al resultat del compte de pèrdues i guanys.

En la casella [07] es consignarà l'import corresponent al total d'augments al resultat del compte de pèrdues i guanys excepte la correcció per impost sobre Societats, i en la casella de la casella [08] el corresponent a les disminucions, excepte la correcció corresponent a l'impost sobre Societats i la reversió de l'ajustament per la limitació de les amortitzacions fiscalment deduïbles practicada en els exercicis anteriors.

Casillas 38 i 39. Total correccions al resultat comptable

Es recolliran en aquestes caselles els totals d'augments i disminucions, respectivament, per les correccions anteriors, de les caselles [05], [37] i [07], i [06] i [08].

Són imports calculats:

  • casella [38] = casella [05] + casella [07]
  • casella [39] = casella [06] + casella [37] + casella [08]

Casella 13. Base Imposable prèvia

És un import calculat a través de la següent fórmula:

casella [13] = casella [04] + casella [38] - casella [39]

Casella 44. Romanent reserva de capitalització no aplicada per insuficiència de base

Únicament consignaran aquesta casella els contribuents tipus de gravamen del qual es correspongui amb el previst en els apartats 1 o 6 de l'article 29 de la LIS, quan es donin els requisits previstos en l'article 25.1 de la LIS, i sempre que no s'hagi pogut reduir la totalitat del 10 per cent de l'increment de fons propis en la declaració de l'impost sobre societats (model 200), podent aplicar d'aquesta manera, el romanent pendent per insuficiència de quota de quantitats corresponents a anys anteriors.

En aquest sentit, la reducció en la base imposable d'un determinat període impositiu relativa a la reserva de capitalització, es correspon amb el 10 per cent de l'increment dels fons propis, per a de la qual determinació resulta imprescindible que s'hagi produït el tancament de l'exercici. Això significa que l'aplicació de la reserva de capitalització no pot tenir-se en compte en la determinació de la base imposable aplicable als pagaments fraccionats, atès que el període impositiu no haurà conclòs i no haurà tingut lloc el tancament de l'exercici, no s'haurà pogut determinar el possible increment de fons propis que determinaria la reducció de la base imposable. Això només es podrà determinar en la declaració del corresponent període impositiu que, d'acord amb l'article 124.1 de la LIS, es presentarà en el termini dels 25 dies naturals següents als 6 mesos posteriors a la conclusió del període impositiu.

En conseqüència, en els pagaments fraccionats no podrà figurar una reducció per aquest concepte (reserva de capitalització) en la part de la base imposable a partir de la qual es determinen tals pagaments fraccionats. Al contrari, sí podrà figurar una reducció per la reserva de capitalització, però corresponent a les quantitats pendents d'aplicació de la reducció d'anys anteriors, que és el que figurarà en aquesta casella, en concepte de romanent de reserva de capitalització no aplicada per insuficiència de base.

Casella 14. Compensació de bases imposables negatives de períodes anteriors

Es consignarà l'import de les bases imposables negatives de períodes anteriors que són objecte de compensació a l'efecte d'aquesta declaració. Presa el valor zero si la casella [13] – casella [44] és negativa o zero.

La compensació de bases imposables negatives de períodes anteriors està limitada al 70 per cent de la base imposable prèvia a l'aplicació de la reserva de capitalització establerta en l'article 25 de la LIS i a la seva compensació. No obstant això, i tal com estableix la disposició addicional quinzena de la LIS, per als contribuents import net del qual del volum de negoci sigui com a mínim de 20 milions d'euros durant els 12 mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu, els límits establerts en article 11.12, en el primer paràgraf de l'article 26.1, en la lletra e) de l'article 62.1 i en les lletres d) i e) de l'article 67, de la LIS se substituiran pels següents:

  • El 50 per cent, quan en els referits 12 mesos l'import net del volum de negoci sigui com a mínim de 20 milions d'euros però inferior a 60 milions d'euros.

  • El 25 per cent, quan en els referits 12 mesos l'import net del volum de negoci sigui com a mínim de 60 milions d'euros.

En tot cas, es poden compensar en el període impositiu bases imposables negatives fins a l'import d'1 milió d'euros.

La limitació a la compensació de bases imposables negatives indicada anteriorment, no resultarà d'aplicació en l'import de les rendes corresponents a treus i esperes conseqüència d'un acord amb els creditors del contribuent. Les bases imposables negatives que siguin objecte de compensació amb les rendes esmentades no es tenen en consideració respecte de l'import d'1 milió d'euros a què es refereix el paràgraf anterior.

Casillas 45 i 46. Reserva d'anivellament (art. 105 LIS) (només entitats de l'art.101 LIS)

La reserva d'anivellament és un incentiu fiscal aplicable a les entitats de reduïda dimensió (aquelles import del qual del volum de negoci haguda durant el període impositiu immediatament anterior sigui inferior a 10 milions d'euros) que apliquin el tipus de gravamen previst en el primer paràgraf de l'article 29.1 de la LIS. En aquest sentit, en les correccions al resultat comptable no està inclosa la quantitat corresponent a la reserva d'anivellament.

Després de les correccions al resultat comptable, s'obté una base imposable prèvia, sobre la qual s'aplicaria, si escau, el romanent de reserva de capitalització no aplicada per insuficiència de base i posteriorment es realitzaria la compensació de bases imposables negatives, i s'obté la base imposable, sobre la qual, si escau, s'aplicaria la reserva d'anivellament, que ha de tenir-se en compte a l'efecte dels pagaments fraccionats, tal com assenyala l'apartat 4 de l'article 105 de la LIS i la qual pot minorar o addicionar aquella base imposable. Així i sempre que es compleixin els requisits previstos en l'article 105 de la LIS, es podrà minorar la base imposable positiva (sempre que no superi l'import d'1 milió d'euros) en fins al 10 per cent del seu import. En cas de minorar la base imposable, haurà de dotar-se una reserva amb càrrec als resultats positius de l'exercici per l'import d'aquesta minoració. Així, l'import de minoració es deurà incloure en la casella [46].

Aquestes quantitats, s'addicionaran a la base imposable dels períodes impositius que concloguin en els 5 anys immediats i successius a la finalització del període impositiu en què es realitzi aquesta minoració, si el contribuent té una base imposable negativa i fins a l'import de la mateixa. L'import d'addició, es deurà incloure en la casella [45].

Finalment, cal tenir en compte que les societats cooperatives que, si escau, compleixin els requisits per aplicar aquest incentiu fiscal no complimentaran aquestes caselles. S'aplicarà amb posterioritat a aplicar el tipus de gravamen, essent necessari que es converteixi l'import de la mateixa a quota, en funció del tipus de gravamen que correspongui.

Base del pagament fraccionat

Constituirà la base del pagament fraccionat, la part de la base imposable del període dels 3, 9 o 11 primers mesos de cada any natural determinat segons les normes previstes en aquesta Llei. Els contribuents període impositiu del qual no coincideixi amb l'any natural realitzaran el pagament fraccionat sobre la part de la base imposable corresponent als dies transcorreguts des de l'inici del període impositiu fins al dia anterior a l'inici de cadascun dels períodes d'ingrés del pagament fraccionat.

  1. B.1) Cas general (empreses amb percentatge únic)
  2. B.2) Casos específics (entitats amb més d'un percentatge)