Beneficis fiscals a les Canarias
Si ets resident a les Illes Canàries hauries de llegir això
Incentius a la inversió aplicables a les Canarias
Les entitats subjectes al IS amb domicili fiscal a les Canarias i les que actuen a les Canarias mitjançant establiment permanent estan exemptes quan el rendiment es considera produït a les Canarias:
-
En la modalitat de transmissions patrimonials oneroses (TPO), per les adquisicions de béns d'inversió. En l'immobilitzat intangible, l'exempció assoleix al 50% del seu valor, llevat que l'adquirent tingui la consideració d'entitat de reduïda dimensió d'acord amb el IS.
-
En la modalitat d'operacions societàries (US), per la constitució de societats i per l'ampliació de capital per la part que es destini a les adquisicions o importacions de béns d'inversió o a l'adquisició o cessió de determinats elements de l'immobilitzat intangible. Si l'ampliació de capital es desemborsa amb aportacions no dineràries, aquestes han d'igualment tenir la consideració de bé d'inversió o tractar-se d'elements de l'immobilitzat intangible.
No es troba exempta l'ampliació de capital per compensació de crèdits.
A l'efecte dels incentius generals, tenen la consideració de béns d'inversió els següents:
-
Els elements patrimonials de l'immobilitzat material adquirits o importats amb motiu d'una inversió inicial.S'entén per inversió inicial aquella que té per objecte:
-
La creació d'un establiment.
-
L'ampliació d'un establiment.
-
La diversificació de l'activitat d'un establiment per a l'elaboració de nous productes.
-
La transformació substancial en el procés general de producció d'un establiment.
Els elements de l'immobilitzat material han de, a més, tenir la consideració de béns d'inversió.
-
-
Tractant-se d'elements de l'immobilitzat intangible, l'exempció s'aplica en relació amb l'adquisició del dret d'ús de propietat industrial o intel·lectual, de coneixements no patentats, i amb les concessions administratives que, addicionalment, han de reunir els requisits següents:
-
Ser utilitzats exclusivament en l'establiment que reuneixi les condicions indicades en l'apartat a) anterior, la qual cosa únicament s'entén que es produeix quan els esmentats elements es destinen directa i exclusivament a la realització d'operacions que s'entenen efectuades a les Illes Canàries conforme a les regles de localització del IGIC.
-
Ser amortitzables.
-
Ser adquirit a tercers en condicions de mercat.
-
Figurar en l'actiu de l'empresa.
A més dels requisits anteriors, les exempcions estan sotmeses al compliment d'aquests altres requisits:
-
Els béns d'inversió han de ser nous, llevat que l'adquirent o importador compleixi les condicions per ser considerada petita empresa.
-
En la constitució de societats i l'ampliació de capital, l'adquisició o la importació ha de produir-se en un termini de 3 mesos a comptar de la data de l'atorgament de la corresponent escriptura pública i destinar-se a l'adquisició o importació de béns d'inversió o a l'adquisició o cessió d'elements de l'immobilitzat intangible.
-
Els béns d'inversió i els elements de l'immobilitzat intangible han d'entrar en funcionament en un termini de 3 mesos a comptar de la data de la seva adquisició o importació.
-
Els béns d'inversió i els elements de l'immobilitzat intangible han d'estar situats o ser rebuts en l'Arxipèlag canari, utilitzats en ell, afectes i necessaris per al desenvolupament d'activitats econòmiques de l'entitat.
-
Els béns d'inversió i els elements de l'immobilitzat intangible han de romandre en funcionament en la mateixa entitat adquirent, importadora o cessionària, durant 5 anys com a mínim, sense ser objecte de transmissió, arrendament o cessió a tercers per al seu ús. Si la seva vida útil és inferior a aquell període, no es considera incomplert aquest requisit quan es procedeixi a l'adquisició d'un altre bé d'inversió que el substitueixi que reuneixi els requisits per a l'aplicació de les exempcions i romangui en funcionament el temps necessari per completar el període.
-
Les entitats que es dediquen a l'arrendament o cessió a tercers per al seu ús d'actius fixos i obtenen rendiments de l'activitat econòmica poden gaudir de l'exempció, sempre que no existeixi vinculació, directa o indirecta, amb els arrendataris o cessionaris dels béns, ni es tracti d'operacions d'arrendament financer.
-
Només poden acollir-se a les exempcions els elements de transport que objectivament considerats siguin d'exclusiva aplicació industrial, comercial, agrària, clínica o científica, si els seus models de sèrie o els vehicles individualment han estat homologats per l'Administració Tributària Canària i no es destinen a la prestació de serveis de transport a tercers.
-
Les entitats adquirents o importadores de béns d'inversió o adquirents o cessionàries d'elements de l'immobilitzat intangible han de mantenir com a mínim el seu domicili fiscal o el seu establiment permanent a les Illes Canàries durant un termini de 5 anys a comptar de la data de l'inici de la utilització efectiva o entrada en funcionament dels béns d'inversió o des de l'adquisició o cessió dels elements de l'immobilitzat intangible. Tractant-se d'entitats arrendadores d'habitatges protegits, el termini és de 10 anys.
-
El règim de la deducció per inversions a les Canarias és el comú de la LIS normes generals de les quals i disposicions complementàries s'apliquen sempre que no siguin contràries a l'establert sobre això en la LIGIC.
Els tipus aplicables sobre les inversions realitzades han de ser superiors en un 80% als del règim comú, amb un diferencial mínim de 35 punts percentuals.
La deducció a practicar per inversions té com a límit màxim un coeficient, que opera sobre la quota líquida del IS, que ha de ser sempre superior en un 80% al que per a cada modalitat es fixi en el règim comú amb un diferencial mínim de 35 punts percentuals. No obstant això, des del 7-11-2018, per a les inversions realitzades a La Palma, La Gomera i El Hierro, els limitis sobre la quota íntegra seran un 100% superiors als establerts amb caràcter general amb el diferencial mínim de 45 punts percentuals.
S'entén per quota líquida la resultant de minorar la quota íntegra en l'import de les deduccions per evitar la doble imposició interna i internacional i les bonificacions.
En l'aplicació de la deducció per inversions a les Canarias en actius fixos nous hem de considerar el següent:
-
El moment del còmput de la deducció és el del període impositiu en el que les inversions es posen a disposició del subjecte passiu.
-
El tipus de deducció aplicable és del 25% (5 + 20).
-
El coeficient límit sobre la quota íntegra serà del 50% (15 + 35). Les inversions a La Palma, La Gomera i El Hierro per a 2019 és el 60% (15+45), si es tracta inversions establertes en la Llei 2/2016.
-
Les deduccions d'exercicis anteriors pendents d'aplicació s'apliquen amb el límit individual establert en cada cas, amb un límit conjunt, per a tots els tipus d'inversions, del 70% (35 + 35), que és independent del que correspon a les deduccions del règim general de la LIS.
Dan dret a la deducció per inversions, els actius fixos usats que pertanyin a alguna de les següents categories:
-
Maquinària, instal·lacions i utillatge.
-
Equips per a procés d'informació.
-
Elements de transport interior i exterior, exclosos els vehicles susceptibles d'ús propi per persones vinculades directament o indirectament a l'empresa.
Per a la deducció per les inversions realitzades per establiments permanents a les Canarias d'entitats sense domicili fiscal en les Illes, el coeficient límit s'aplica independentment del que correspongui per les inversions acollides al règim general.
Aquest mateix criteri se segueix respecte de les inversions realitzades a la Península o les Balears, mitjançant establiments permanents, per entitats domiciliades a les Canarias.
Les entitats domiciliades a les Canarias han d'optar per aplicar la deducció per inversions en actius materials fixos nous o, alternativament, aplicar la deducció que correspongui en la quota íntegra de les establertes amb caràcter general en la LIS.
Segons l'article 94 de la Llei 20/1991, les societats i altres entitats jurídiques subjectes a l'impost sobre societats, amb domicili fiscal a les Canarias, podran acollir-se a partir del primer exercici econòmic tancat amb posterioritat a 31-12-1991, i en relació amb les inversions realitzades i que romanguin en l'Arxipèlag, al règim de deducció previst en l'article 26 de la Llei 61/1978, d'acord amb les peculiaritats que s'estableixen en aquest article 94.
D'altra banda, la Disposició Transitòria Quarta de la Llei 19/1994, estableix que:
En el supòsit de supressió del Règim General de Deducció per Inversions regulada per la Llei 61/1978, la seva aplicació futura a les illes Canàries, mentre no s'estableixi un sistema substitutori equivalent, continuarà realitzant-se conforme a la normativa vigent en el moment de la supressió.
La Llei 61/1978 va ser derogada per la Llei 43/1995, que al seu torn ha estat derogada i substituïda pel TRLIS. Així mateix, aquesta última norma ha estat derogada per la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats. Aquesta última conté, en el capítol IV del títol VI, una sèrie de deduccions per inversions aplicables també a les Canarias amb les especialitats establertes en l'article 94 de la Llei 20/1991, a les que cal afegir a més el supòsit de la deducció per adquisició d'actius fixos nous. Encara que aquesta última deducció va ser suprimida del règim general de l'impost sobre societats a partir de l'exercici 1997, d'acord amb l'esmentada disposició transitòria quarta de la Llei 19/1994, aquesta deducció per a actius fixos continua aplicant-se a les Canarias conforme a la normativa vigent per a la mateixa el 1996, això és, la disposició addicional dotzena de la Llei 43/1995.
El percentatge de la deducció per activitats d'innovació tecnològica que es realitzin a les Canarias i compleixin els criteris establerts en l'apartat 2 de l'article 35 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, serà del 45%, sense que li resulti d'aplicació el que disposa l'article 94.1.a) de la Llei 20/1991, de 7 de juny, de modificació dels aspectes fiscals del Règim Econòmic Fiscal de les Canarias.
Amb efectes per als períodes impositius que s'iniciïn a partir de 7 de novembre de 2018 aquelles entitats que contractin un treballador per realitzar la seva activitat a les Canarias tindran dret al gaudi dels beneficis fiscals que per creació de llocs de treball s'estableixin per la normativa fiscal conforme als requisits que en ella s'estableixin, incrementant-los en un 30 per cent. Aquesta modificació suposa incloure l'aplicació de les deduccions per creació de llocs de treball de l'article 37 de la Llei 27/2014, de l'impost sobre societats, i l'increment que tampoc existia del 30 per cent sobre les quanties deduïbles tant de les deduccions de l'article 37 de la Llei 27/2014 com de les de l'article 38 relatiu a la deducció per creació de llocs de treball per a treballadors amb discapacitat de l'esmentada Llei 27/2014.
En períodes impositius que s'iniciïn durant l'any 2020, les inversions en produccions espanyoles de llargmetratges i curtmetratges cinematogràfics i de sèries audiovisuals de ficció, animació o documental, realitzades a les Canarias, que permetin la confecció d'un suport físic previ a la seva producció industrial seriada donaran dret al productor a una deducció:
-
Del 54 per cent respecte del primer milió de base de la deducció.
-
Del 45 per cent sobre l'excés d'aquest import.
La base de la deducció està constituïda pel cost total de la producció, així com per les despeses per a l'obtenció de còpies i les despeses de publicitat i promoció a càrrec del productor fins al límit per a tots dos del 40 per cent del cost de producció.
Almenys el 50 per cent de la base de la deducció s'ha de correspondre amb despeses efectuades en el territori espanyol.
Per als períodes impositius iniciats a partir de l'1 de gener de 2023, l'import màxim de la deducció serà de 36 milions d'euros. En el cas de sèries audiovisuals, la deducció es determinarà per episodi i l'import màxim de deducció serà de 18 milions d'euros.
En el supòsit d'una coproducció, els imports assenyalats a aquest apartat es determinen, per a cada coproductor, en funció del seu respectiu percentatge de participació en aquella.
Aquesta deducció es generarà en cada període impositiu pel cost de producció corresponent en què s'hagi incorregut, si bé s'aplicarà a partir del període impositiu en què finalitzi la producció de l'obra. No obstant això, en el cas de produccions d'animació, la deducció s'aplicarà a partir del període impositiu en què s'obtingui el certificat de nacionalitat espanyola.
La base de la deducció es minorarà en l'import de les subvencions rebudes per finançar les inversions que generen dret a deducció.
L'import d'aquesta deducció, conjuntament amb la resta d'ajudes percebudes, no pot superar el 50 per cent del cost de producció. No obstant això, aquest límit es podrà elevar en determinats casos.
Amb efectes per als períodes impositius que s'iniciïn a partir d'1 de gener de 2020 s'incrementa l'import de la deducció per inversions en produccions espanyoles de llargmetratges cinematogràfics i de sèries audiovisuals de ficció, animació o documental a què es refereix l'apartat 1 de l'article 36 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, que passa de 5,4 a 12,4 milions d'euros quan es tracti de produccions realitzades a les Canarias.
Normativa:
Disposició Addicional 14a Llei 19/1994, de 6 de juliol, de modificació del Règim Econòmic i Fiscal de les Canarias en redacció donada per disposició final 3a del Reial Decret llei 12/2021, de 24 de juny.
Amb efectes per als períodes impositius que s'iniciïn a partir d'1 de gener de 2020, l'import de la deducció es va elevar de 5,4 a 12,4 milions d'euros per despeses realitzades a les Canarias per produccions estrangeres de llargmetratges cinematogràfics o d'obres audiovisuals a què es refereix l'apartat 2 de l'article 36 de la Llei 27/2014. Respecte a l'import mínim de despesa que estableix l'apartat 2 de l'article 36 de la Llei 27/2014, en cas d'execució de serveis d'efectes visuals o animació d'una producció estrangera, aquest queda fixat per a les despeses realitzades a les Canarias
Normativa:
Disposició Addicional 14a Llei 19/1994, de 6 de juliol, de modificació del Règim Econòmic i Fiscal de les Canarias en redacció donada per disposició final 3a del Reial Decret llei 12/2021, de 24 de juny.
En períodes impositius que s'iniciïn durant l'any 2020, els productors registrats en el Registre Administratiu d'Empreses Cinematogràfiques de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals que s'encarreguin de l'execució d'una producció estrangera de llargmetratges cinematogràfics o d'obres audiovisuals, realitzades a les Canarias, que permetin la confecció d'un suport físic previ a la seva producció industrial seriada tindran dret a una deducció per les despeses realitzades en territori espanyol:
-
Del 54 per cent respecte del primer milió de base de la deducció.
-
Del 45 per cent sobre l'excés d'aquest import.
La deducció s'aplicarà sempre que tals despeses siguin, com a mínim, d'1 milió d'euros. No obstant això, per a les despeses de preproducció i postproducció destinats a animació i efectes visuals realitzats en territori espanyol, el límit s'estableix en 200.000 euros.
La base de la deducció estarà constituïda per les següents despeses realitzades en territori espanyol directament relacionades amb la producció:
-
Les despeses de personal creatiu, sempre que tingui residència fiscal a Espanya o en algun Estat membre de l'Espai Econòmic Europeu.
-
Les despeses derivades de la utilització d'indústries tècniques i altres proveïdors.
Per als períodes impositius iniciats a partir de l'1 de gener de 2023, l'import màxim de la deducció serà de 36 milions d'euros. En el cas de sèries audiovisuals, la deducció es determinarà per episodi i l'import màxim de deducció serà de 18 milions d'euros.
La deducció que preveu aquest apartat queda exclosa del límit a què es refereix l'últim paràgraf de l'apartat 1 de l'article 39 d'aquesta Llei. A l'efecte del càlcul d'aquest límit no es computarà aquesta deducció.
L'import d'aquesta deducció, conjuntament amb la resta d'ajudes percebudes per l'empresa contribuent, no pot superar el 50 per cent del cost de producció.
Amb efectes per als períodes impositius que s'iniciïn a partir de 7 de novembre de 2018 l'import mínim de despesa que estableix l'apartat 2 de l'article 36 de la Llei 27/2014, en cas d'execució de serveis de post-producció o animació d'una producció estrangera, queda fixat per a les despeses realitzades a les Canarias en 200.000 euros.
Amb efectes per als períodes impositius que s'iniciïn a partir de 7 de novembre de 2018 l'import mínim de la deducció per despeses realitzades en la producció i exhibició d'espectacles en viu d'arts escèniques i musicals a què es refereix l'apartat 3 de l'article 36 de la Llei 27/2014 es fixa en 900.000 euros quan es tracti de despeses realitzades a les Canarias.