Presentació d'autoliquidacions periòdiques. Model 369
Saltar índex de la informacióRègim de la Unió
Són aquelles entregues de béns que hagin estat expedits o transportats pel venedor, directament o indirectament, o pel seu compte, a partir d'un Estat membre diferent del d'arribada de l'expedició o del transport amb destinació al clienta, quan es compleixin les següents condicions:
-
Que els destinataris de les esmentades entregues siguin:
-
Les persones que no tinguin la condició de subjecte passiu.
-
Els subjectes passius acollits al règim especial de l'agricultura, ramaderia i pesca, respecte dels béns destinats al desenvolupament de l'activitat sotmesa a aquest règim.
-
Els subjectes passius que realitzin exclusivament operacions que no originen el dret a la deducció total o parcial de l'impost.
-
Les persones jurídiques que no actuïn com empresaris o professionals recollits en l'article 151 de la Directiva sobre l' IVA (relacions diplomàtiques, organismes internacionals, l'OTAN, etc..).
-
-
Que els béns objecte d'aquestes entregues siguin béns diferents dels que s'indiquen a continuació:
-
Mitjans de transport nous, definits en l'article 13.2º de la Llei de l'IVA.
-
Béns objecte d'instal·lació o muntatge a què es refereix l'article 68.Dos.2n de la Llei de l'IVA.
-
No. En aquell cas, el subjecte passiu haurà d'incloure l'IVA meritat per aquelles prestacions de serveis en la declaració d'IVA que presenti pel règim general, juntament amb l'IVA corresponent a la resta d'operacions gravades en aquell Estat.
I això, en el cas d'establiment permanent, independentment del fet que aquest hagi o no intervingut en la prestació dels serveis.
Sí. Sota el règim de la Unió, han de declarar-se tots els serveis prestats acollits al règim, tant per la seu com per qualsevol dels establiments permanents que tingui en algun Estat de la UE.
No obstant això, només s'inclouran en el règim especial si aquests serveis es localitzen i graven en un Estat membre en el que l'empresa no estigui establerta. Això és, si els serveis prestats es localitzen en un Estat membre on radiqui un establiment permanent de l'empresa, l'IVA corresponent als mateixos s'inclourà en l'autoliquidació nacional de l'IVA de l'establiment permanent, i no en la declaració del règim especial de la Unió.
En primer lloc, es tractaria d'una empresa que ha de registrar-se a Espanya com el seu Estat membre d'identificació.
L'empresa haurà d'incloure l'IVA meritat pels serveis oferts a consumidors finals amb domicili a Espanya en la declaració d'IVA nacional que hagi de presentar davant l'Agència Tributària, juntament amb la resta d'operacions que realitzi (model 303 amb caràcter general).
Declararà sota el règim de la Unió l'IVA meritat a França i Portugal. I el farà, en estar acollit al règim, de forma telemàtica a través del portal electrònic de l'Agència Tributària, a través del model 369, sense necessitat d'identificar-se en aquests Estats.
En aquest cas, l'empresa espanyola acollida al règim de la Unió haurà de declarar en el model 369 l'IVA meritat corresponent a:
-
Els serveis prestats des de la seva seu als consumidors finals d'Alemanya, França i Portugal.
-
Els serveis prestats des del seu establiment permanent de Romania als consumidors finals domiciliats a la República Txeca i a Bulgària.
No podrà declarar en el règim especial els serveis oferts a consumidors finals espanyols (resposta anterior) ni els serveis prestats per l'establiment permanent a Romania als consumidors finals romanesos. Per declarar aquells serveis, haurà de fer-ho a través de la declaració nacional que l'establiment permanent hagi de presentar a Romania.
Sí. Pot declarar aquelles entregues realitzades des de Bèlgica a clients a Espanya a través del règim de la Unió, doncs són vendes intracomunitàries a distància de béns.
Si opta per registrar-se en aquest règim ha de fer-ho a Espanya.
Encara que Espanya és l'Estat membre d'identificació, atès que les entregues es localitzen allà, Espanya és també l'Estat membre de consum, havent d'aquelles entregues incloure's en la declaració de la finestreta única (M369), i no en la declaració general de l'IVA espanyol (M303).
Les vendes intracomunitàries a distància de béns que es produeixin als Països Baixos i Bèlgica ha d'incloure-les en la seva declaració del règim de la Unió presentada a Espanya (el seu Estat membre d'identificació).
Tanmateix, no pot deduir l'IVA suportat a França través d'aquesta declaració, en què només s'inclouen quotes d'IVA transferit , no el suportat.
Si disposa d'existències a França, normalment estarà obligat a registrar-se a l'efecte de l'IVA a França i podrà deduir l'IVA francès suportat mitjançant la declaració de l'IVA ordinari. Si no té obligació de registrar-se als efectes de l'IVA a França, podrà sol·licitar la devolució de l'IVA suportat a França en virtut de la Directiva 2008/9/CE.
Pel que fa a les entregues incloses en la lletra a), és a dir, els béns propis a clients a Itàlia, no hi ha canvis. Haurà de seguir aplicant les normes de l'IVA d'Itàlia, incloure aquestes entregues en la declaració de l'IVA italià i pagar l'IVA a l'administració tributària d'aquest país.
Quant a les entregues incloses en la lletra b), és a dir, les vendes a distància de béns propis, s'aplica l'IVA dels Estats membres als que s'expedeixen/transporten els béns. Això significa que ha de cobrar al seu clienta el tipus d'IVA correcte de l'Estat membre al que ja s'hagin expedit/transportat els béns quan la bena. A l'hora de declarar i pagar l'IVA, té dues opcions:
-
registrar-se a cadascun dels Estats membres als que s'expedeixin/transportin els seus béns (França, Espanya i Portugal) i declarar i pagar l'IVA degut en la declaració de l'IVA nacional de l'Estat membre que correspongui; o
-
registrar-se en el règim de la Unió. Es tracta d'un senzill registre en línia a través del portal de la finestreta única de l'IVA d'Itàlia (on vostè està establert), que podrà utilitzar per a totes les seves vendes intracomunitàries a distància de béns i totes les prestacions de serveis a clients en uns altres Estats membres de la Unió (quan correspongui). Després d'aquest registre, podrà declarar i pagar l'IVA degut per les vendes a distància de béns realitzades a França, Espanya i Portugal a través del portal de la finestreta única a Itàlia.
Quant a les entregues incloses en la lletra c) realitzades per proveïdors italians que vostè facilita, a vostè no se li considera proveïdor i la responsabilitat en matèria d'IVA segueix recaient sobre aquests proveïdors. No obstant això, vostè té l'obligació de portar registres d'aquestes transaccions.
Finalment, pel que fa a les entregues incloses en la lletra d), a vostè se li considera proveïdor i haurà de declarar l'IVA degut a Itàlia, França, Espanya i Àustria de la següent manera:
-
si no ha optat pel règim de la Unió pel que fa a les seves vendes a distància de béns incloses en la lletra b), ha de declarar les entregues realitzades a clientes italians en la declaració de l'IVA italià, aquelles realitzades a França i Espanya en les seves corresponents declaracions de l'IVA nacionals i, a més, registrar-se a Àustria per declarar i pagar l'IVA degut allà;
-
si ha optat per aplicar el règim de la Unió a les seves pròpies vendes a distància de béns incloses en la lletra b), l'IVA corresponent a totes les entregues realitzades en el marc del punt d), incloses aquelles efectuades a clientes italians, es declararan i pagaran a través del portal de la finestreta única a Itàlia.