Novetats de normativa 2018
Saltar índex de la informacióLlei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l’Estat per a l'any 2018 (BOE de 4 de juliol)
En el BOE de dimecres 4 de juliol de 2018 s'ha publicat la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l’Estat per a l'any 2018, que introdueix les següents novetats en la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit:
- Exempcions interiors. Serveis prestats per unions, agrupacions o entitats autònomes, incloses Agrupacions d'Interès Econòmic (AIEs) als seus membres (art. 20.U.6è LIVA)
Amb efectes des de l'1 de gener de 2019 i vigència indefinida, per ajustar la normativa interna al Dret de la Unió Europea, l'article 75 de la LPGE 2018 deixa fora de l'exempció relativa als serveis prestats directament per unions, agrupacions o entitats autònomes als seus membres, quan aquests s'intentin entitats que exerceixen les activitats exemptes a què es refereixen els números 16è, 17è, 18è, 19è, 20è, 22è, 23è, 26è i 28è de l'article 20.Un LIVA, relatives a:
-
operacions d'assegurança
-
segells de Correus i efectes timbrats,
-
operacions financeres,
-
loteries, apostes i jocs,
-
operacions immobiliàries (entregues de terrenys rústics i altres que no tinguin la condició d'edificables, segones i ulteriors entregues d'edificacions, arrendaments de terrenys i habitatges)
-
drets d'autor i
- prestacions de serveis i entregues de béns realitzades per partits polítics.
D'aquesta manera, l'exempció resultarà només d'aplicació, d'acord amb la doctrina jurisprudencial (sentències TJUE de 21 de setembre de 2017, assumpte C-605/15 "Aviva" i C-326/15 "DNB Banka"), a les AIEs membres dels quals desenvolupin activitats d'interès general que quedin exemptes d'IVA (assistència sanitària, assistència social o educació entre altres).
-
- Exempcions en les exportacions de béns. (art. 21.2º.A).a) LIVA)
Amb efectes des del 5 de juliol i vigència indefinida, l'article 76 de la LPGE 2018 disposa que reemborso de l'IVA a viatgers amb residència fora de la Comunitat s'efectuarà sigui quin sigui l'import de la factura, desapareixent el requisit de què aquest import hagi de superar els 90 euros.
-
Exempcions en les operacions assimilades a les exportacions (art. 22.Tretze LIVA)
Amb efectes des del 5 de juliol i vigència indefinida, l'article 77 de la LPGE 2018 estableix l'aplicació de l'exempció prevista per als transports de viatgers i els seus equipatges per via aèria procedents d'o amb destinació a un aeroport situat fora de l'àmbit espacial de l'impost, als vols de connexió quan estiguin emparats per un únic títol de transport.
D'aquesta manera s'incorpora a la normativa la doctrina de la Direcció General de Tributs (consulta núm. V0937-18, de 10 d'abril de 2018 i V0406-18, de 16 de febrer de 2018, entre altres).
Exemple: un vol Madrid-Barcelona connexió amb un vol Barcelona-París, estarà exempt si ambdós vols es documenten amb un únic títol de transport.
- Tipus impositius reduïts. Entrada a les sales cinematogràfiques i serveis d'assistència a persones en situació de dependència (art. 91.U.2.6º i 91.Dos.2.3º LIVA)
Amb efectes des del 5 de juliol i vigència indefinida, l'article 78 de la LPGE 2018:
-
Rebaixa el tipus impositiu aplicable a l'entrada a les sales cinematogràfiques, que passa de tributar del 21% al 10%.
-
Amplia l'aplicació del 4% als serveis de teleassistència, ajuda a domicili, centre de dia i de nit i atenció residencial a persones en situació de dependència quan es concedeixi una prestació econòmica que cobreixi més del 10% del preu, en lloc d'exigir el 75%.
-
- Serveis prestats per via electrònica, de telecomunicacions i de radiodifusió i televisió
Amb efectes des de l'1 de gener de 2019 i vigència indefinida, l'article 79 de la LPGE 2018 introdueix les següents modificacions en la LIVA, conseqüència de la recent aprovació de la Directiva (UE) 2017/2455 del Consell de 5 de desembre de 2017, per la qual es modifiquen la Directiva 2006/112/CE i la Directiva 2009/132/CE:
-
Regles de localització (art. 70.U.4t i 8è LIVA)
Per tal de reduir les càrregues administratives i tributàries que suposa per a les microempreses establertes en un únic Estat membre que presten aquests serveis de forma ocasional a consumidors finals d'uns altres Estats membres (operacions B2C) tributar en l'Estat membre de consum, s'estableix un llindar comú a escala comunitària de 10.000 euros (IVA exclòs), que de no ser excedit implicarà que aquestes prestacions de serveis estiguin subjectes a l'IVA en el seu Estat membre d'establiment, encara que podran optar per la tributació en l'Estat membre on estigui establert el destinatari del servei.
D'aquesta manera, els serveis de telecomunicacions, radiodifusió, televisió i electrònics prestats per empresaris comunitaris a particulars establerts en el territori espanyol d'aplicació de l'impost (TAI) tributaran en aquest territori en qualsevol dels supòsits següents :
-
El prestador es troba establert en més d'un Estat membre.
-
El prestador es troba establert en un únic Estat membre i l'import total d'aquest tipus de serveis oferts a consumidors finals d'uns altres Estats membres ha excedit 10.000 euros (IVA exclòs).
-
El prestador es troba establert en un únic Estat membre i l'import total d'aquest tipus de serveis oferts a consumidors finals d'uns altres Estats membres no ha excedit 10.000 euros (IVA exclòs) però opta per la tributació en el TAI.
En tots aquests casos, el subjecte passiu podrà optar per tributar a través del règim de mini finestreta única (MOSS) en l'Estat membre on estigui identificat.
D'altra banda, els serveis de telecomunicacions, radiodifusió, televisió i electrònics prestats per empresaris establerts a la Península o les Balears a particulars d'uns altres Estats membres tributaran en el territori espanyol d'aplicació de l'impost (TAI) quan concorrin els següents requisits:
-
El prestador es troba establert únicament en el TAI.
-
L'import total d'aquest tipus de serveis oferts a consumidors finals d'uns altres Estats membres no ha excedit 10.000 euros (IVA exclòs).
-
El prestador no ha optat per tributar en l'Estat membre de consum (l'opció comprendrà com a mínim dos anys naturals).
Exemple: Una empresa establerta únicament a Espanya presta serveis electrònics a clientes nacionals. El juny de 2019 presta serveis a consumidors finals establerts a Alemanya per un import de 5.000 euros.
Aquests serveis es localitzen en el territori espanyol d'aplicació de l'impost ja que els serveis oferts a clientes comunitaris diferents dels nacionals no superen els 10.000 euros. No obstant això, l'empresa podrà optar per tributar a Alemanya, registrant-se i presentant les seves declaracions de l'IVA corresponent a aquests serveis a Espanya mitjançant el servei de Mini Finestreta Única (MOSS).
-
- Règim especial aplicable als serveis telecomunicacions, de radiodifusió o de televisió i als prestats per via electrònica per empresaris o professionals no establerts en la Comunitat (art. 163 octiesdecies.Dos.a) i 163 noniesdecies.U.a) LIVA)
Per afavorir el compliment voluntari de les obligacions tributàries i la possibilitat d'acollir-se als sistemes simplificats de finestreta única, se suprimeix la limitació actualment existent de què els empresaris o professionals no establerts en la Comunitat però registrats a l'efecte de l'IVA en un Estat membre, per exemple perquè realitzan ocasionalment operacions subjectes a l'IVA en aquest Estat membre, no puguin utilitzar ni el règim especial aplicable als empresaris establerts en la Comunitat ni el règim especial aplicable per als no establerts en la Comunitat, de tal manera que podran utilitzar aquest últim.
-