IVA telecomunicacions i serveis electrònics
Registre i declaracions d'IVA referides a operacions compreses en aquest règim que han de tributar en uns altres Estats membres
Registre en Mini Finestreta única
Si no tenen cap establiment permanent en el territori espanyol d'aplicació de l'impost ni a la resta de la Comunitat, hauran d'optar pel Règim exterior a la Unió.
Si disposen d'un establiment permanent en el territori espanyol d'aplicació de l'impost o a la resta de la Comunitat, hauran d'optar pel Règim de la Unió.
L'Estat o Estats membres de consum són aquells Estats en els que estan establerts o tenen el seu domicili o residència habitual els consumidors finals als que el subjecte passiu acollit a la Mini Finestreta Única presta serveis TRE.
Hi ha unes regles comunitàries per a l'elecció de l'Estat membre d'identificació:
-
Els empresaris o professionals que tinguin la seu de la seva activitat econòmica en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol, hauran de necessàriament, en cas d'optar per la Mini Finestreta Única, triar Espanya com el seu Estat membre d'identificació.
-
Els empresaris o professionals que tinguin la seu de la seva activitat econòmica fora de la Comunitat i que tinguin en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol un establiment permanent, hauran de triar Espanya com el seu Estat d'Identificació si només tenen aquell establiment permanent en tot el territori de la Comunitat.
Si tenen altres establiments permanents en uns altres Estats, podran triar com Estat d'identificació Espanya o qualsevol dels Estats membres en els que tinguin un establiment permanent.
-
Els empresaris o professionals que tinguin la seu de la seva activitat econòmica FORA del territori de la Comunitat i que a més, NO tinguin en aquest territori un establiment permanent, podran triar Espanya com Estat d'identificació per a la Mini Finestreta Única.
Qualsevol empresari o professional que presti serveis TRE i desitgi acollir-se a la Mini Finestreta Única haurà de sol·licitar l'alta mitjançant la presentació, per via electrònica, del Formulari 034.
Per fer-ho, haurà de disposar de:
-
Règim exterior a la Unió:
Un codi d'identificació individual (llevat d'empresaris o professionals establerts a les Canarias, Ceuta i Melilla que accedeixen amb el seu NIF ), que li serà expedit per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT), i que serà vàlid només als efectes d'aquest procés i, un certificat electrònic reconegut d'acord amb les condicions que estableix la Llei 59/2003.
Per obtenir el codi d'identificació individual l'empresari o professional haurà d'adreçar-se a l'AEAT a través de l'adreça de correu electrònic moss@correo.aeat.es.
Per aquesta via l'AEAT li expedirà el codi d'identificació individual.
Si no es desitja obtenir un certificat electrònic, necessari per a la presentació dels models 034 i 368, l'interessat podrà acudir a un col·laborador social, que utilitzarà el seu propi certificat electrònic a l'efecte de la presentació.
-
Règim de la Unió:
Un certificat electrònic reconegut d'acord amb les condicions que estableix la Llei 59/2003 i en cas que l'empresari o professional sigui una persona física actuant en nom propi, també podrà utilitzar un sistema d'identificació i autenticació amb clau d'accés en un registre previ com usuari (PIN24H).
No. És un règim optatiu.
Tots els empresaris o professionals que desitgin optar per la MOSS hauran de presentar el Formulari 034 per sol·licitar l'alta en el Règim especial aplicable als serveis de telecomunicacions, de radiodifusió o de televisió i als prestats per via electrònica a l'IVA.
L'Estat d'identificació en la Mini Finestreta Única és l'Estat membre en el que es registra el subjecte passiu per utilitzar aquest règim i a través del que complirà amb les seves obligacions tributàries a la resta d'Estats, derivades de la prestació dels serveis afectats per la Mini Finestreta Única.
Sí. Els empresaris o professionals acollits a qualsevol dels dos règims, poden deixar d'utilitzar-ho, segueixi o no prestant serveis TRE.
Per fer-ho, haurà d'informar de la seva decisió a l'Agència Estatal d'Administració Tributària, com a mínim quinze dies abans del final del període trimestral anterior a aquell en què es pretengui deixar d'utilitzar el règim.
S'adverteix que en cas de baixa voluntària, no podrà tornar a acollir-se al règim fins a transcorregut dos trimestres des de la data de baixa.
Com a regla general, el règim especial començarà a aplicar-se a partir del primer dia del trimestre següent a aquell en què l'empresari o professional present davant l'Agència Estatal d'Administració Tributària la seva declaració d'inici de les seves operacions compreses en un dels règims especials de la Mini Finestreta Única.
Des de la data en què comience la prestació de serveis, sempre que l'empresari o professional present la declaració d'inici a més trigar el desè dia del mes següent a la data d'inici de les operacions i es faci constar en l'apartat “Comunicació d'operacions prèvies” d'aquesta declaració.
D'acord amb el que preveu la normativa comunitària:
-
Els subjectes passius de la qual seu d'activitat econòmica o el seu únic establiment permanent radica en el territori d'aplicació de l'impost espanyol no poden tenir com Estat d'identificació un altre Estat de la Unió Europea diferent d'Espanya.
-
Els subjectes passius amb seu fora de la Comunitat que haguessin triat Espanya com Estat d'Identificació, si tenen altres establiments permanents en uns altres Estats, podran canviar d'Estat d'Identificació transcorreguts dos anys comptats a partir de l'any següent al del seu registre inicial en la Mini Finestreta Única.
-
Els subjectes passius amb seu fora de la Comunitat i sense establiments permanents en cap Estat, que haguessin triat Espanya com Estat d'Identificació, podran canviar d'Estat d'Identificació en qualsevol moment.
Sí. L'Estat membre d'identificació pot excloure-li del règim, quan, entre d'altres, ha deixat de prestar els serveis acollits al mateix, no reuneixi les condicions per estar-ho, o, incompleixi sistemàticament les normes del règim.
La Mini Finestreta Única té dues modalitats:
-
Règim aplicable als empresaris o professionals establerts en la Comunitat. (Règim de la Unió)
Al que es podran acollir:
-
Empresaris o professionals que tinguin la seu de la seva activitat econòmica en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol o,
-
Empresaris o professionals que tinguin la seu de la seva activitat econòmica fora de la Comunitat i que tinguin en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol un establiment permanent.
-
Règim aplicable als empresaris o professionals no establerts en la Comunitat. (Règim exterior a la Unió)
Al que es podran acollir:
-
Empresaris o professionals que tinguin la seu de la seva activitat econòmica FORA del territori de la Comunitat i que NO tinguin en aquest territori un establiment permanent.
Sí. Per això haurà de sol·licitar-ho.
No obstant això, segons el motiu de la seva baixa inicial, haurà d'haver transcorregut un període de quarantena per poder tornar a acollir-se a algun dels règims en qualsevol Estat membre.
En concret:
-
Si va renunciar voluntàriament, no podrà tornar a acollir-se fins a transcorregut dos trimestres des de la data de baixa en el règim.
-
Si va ser exclòs per incomplir les normes, no podrà tornar a acollir-se fins a transcorregut vuit trimestres a partir de l'endemà del que va ser exclòs.
Quan el subjecte passiu hagi estat exclòs per haver deixat de complir les condicions necessàries per utilitzar el règim especial o se suposi que ha deixat d'exercir les seves activitats sota el règim especial perquè no hagi prestat serveis TRE durant vuit trimestres consecutius, no s'aplicarà període de quarantena.