Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2020.

H) Indemnitzacions exemptes derivades de l'extinció de relacions laborals especials

a. Personal d'alta direcció

Normativa: Arts. 2.1.a) Estatut dels Treballadors i 11 del Reial decret 1382/1985, d'1 d'agost, pel qual es regula la relació laboral de caràcter especial del personal d'alta direcció (BOE del 12)

En el cas de personal d'alta direcció el contracte de treball pot extingir-se per les causes i mitjançant els procediments prevists en l'Estatut dels Treballadors, excepte les següents especialitats que establix l'article 11 del Reial decret 1382/1985, d'1 d'agost:

  1. Extinció del contracte per desistiment de l'empresari. 

    En estos casos l'alt directiu tindrà dret a les indemnitzacions pactades en el contracte i, a falta de pacte, la indemnització serà equivalent a set dies del salari en metàl·lic per any de servici amb el límit de sis mensualitats.

    La quantia de la indemnització fixada per a estos supòsits (7 dies amb un màxim de 6 mensualitats ) es considera com mínima obligatòria i, per això, exempta en l'IRPF, d'acord amb el criteri interpretatiu fixat en la sentencia 1528/2019, de 5 de novembre, de la  Secció Segona de la  Sala del Contenciós-Administratiu del   Tribunal Suprem.

    Precisar que l'errada de la Sentencia 1528/2019 es basa en la doctrina establerta en la sentencia del Ple de la Sala Social del Tribunal Suprem de 22 d'abril de 2014 (casació per a la unificació d'adoctrina 1197/2013) que va considerar que la indemnització de set dies del salari en metàl·lic per any de servici amb el límit de sis mensualitats que fixa l'article 11.1 Reial decret 1382/1985, és un "mínim  de dret necessari, no disponible" i, per això, obligatori, fins i tot en els casos en què s'haguera pactat l'extinció del contracte sense indemnització.

  2. En el supòsit d'acomiade declarat improcedent,  i d'acord amb el criteri interpretatiu anterior,  es considera exempta la part d'indemnització que no supere la quantia mínima obligatòria prevista en l'apartat 2 del citat article 11 del Reial decret 1382/1985, d'1 d'agost (20 dies de salari en metàl·lic per any de servici i fins un màxim de 12 mensualitats).

b. Esportistes professionals

Normativa: Arts. 2.1.d) Estatut dels Treballadors i 15 del Reial Decret Esmentat 1006/1985, de 26 de juny pel qual es regula la relació laboral especial dels esportistes professionals (BOE del 27)

En cas d'acomiade improcedent, l'esportista professional amb relació laboral especial (Reial decret 1006/1985, de 26 de juny), tenen dret a una indemnització mínima garantida de com a mínim dos mensualitats de les seues retribucions periòdiques, més la part proporcional corresponent dels complements de qualitat i quantitat de treball percebuts durant l'últim any, prorratejant-se per mesos els períodes de temps inferiors a un any.

La indemnització percebuda per estos es considera que gaudix de l'exempció de l'article 7.e) de la Llei de l'IRPF fins l'import  que corresponga a este límit (dos mesos per any treballat )

c. Empleats del servici de la llar familiar

Normativa: Arts. 2.1.b) Estatut dels Treballadors i 11 del Reial decret 1620/2011, de 14 de novembre, pel qual es regula la relació laboral de caràcter especial del servici de la llar familiar (BOE del 17)

En el cas empleats del servici de la llar familiar (relació laboral de caràcter especial regulada en el Reial decret 1620/2011, de 14 de novembre) cal distingir la causa de la cessació o acomiade:

Si el contracte s'extingix per desistiment de l'ocupador la indemnització exempta és:

  • Per als contractes celebrats a partir de l'1 gener de 2012, de 12 dies naturals per any de servici, amb el límit de 6 mensualitats
  • Per als contractes anteriors a aquella data, de 7 dies per any amb el límit de 6 mensualitats.

Si es tracta d'acomiade improcedent la indemnització exempta serà de 20 dies naturals per any de servici, amb el límit de 12 mensualitats.