Saltar al contingut principal

Exportació de productes objecte de IIEE en règim suspensiu seguida de trànsit

La Directiva 2020/262/UE del Consell per la qual  s'establix el règim general dels impostos especials, disposa:

  • Exposició de motius: "...s'avança en la coordinació dels procediments duaners i dels impostos especials i, amb l'objectiu de permetre l'ús del règim de trànsit extern després del règim d'exportació, s'habilita a la duana d'eixida com possible destí d'una circulació en règim suspensiu dels impostos especials...

  • Art.16 Disposicions generals relatives al lloc d'expedició i de destí de la circulació

  1. Els productes subjectes a impostos especials podran circular en règim suspensiu  entre els llocs que s'esmenten a continuació dins del territori de la Unió, fins i tot a través d'un tercer país o territori:

    1. des d'un depòsit fiscal amb destinació a:

    2. la duana d'eixida, quan es preveja d'acord amb l'article 329, apartat 5, del Reglament d'Execució (UE) 2015/2447,  que siga al mateix temps la duana de partida per al règim de trànsit extern  quan així es preveja en virtut de l'article 189, apartat 4, del Reglament Delegat (UE) n.o 2015/2446/;

      - Article 19 Comence i finalització de la circulació de productes subjectes a impostos especials en règim suspensiu...

    3. en els  casos contemplats en l'article 16, apartat 1, lletra a), incís v),  en el moment en què els productes siguen inclosos en el règim de trànsit extern."
      Ja que la data limite per a la transposició nacional i entrada en vigor d'este procediment era el 31 de desembre de 2021, a l'espera de la mateixa, i per no perjudicar als operadors econòmics que desitgen utilitzar este procediment, s'ha considerat necessari informar i aclarir el mateix.

En resum:

  1. Del magatzem o depòsit fiscal circularà a mercaderia en règim suspensiu amb el corresponent Document d'Administratiu Electrònic  de IIEE (eDA), que tindrà com destí la duana d'exportació.

  2. Es presentarà una declaració d'exportació, document del qual precedent, actual casella 40, serà el eDA, amb duana d'eixida la mateixa que la duana de partida del trànsit, actual casella 29 de la declaració.

  3. El trànsit extern (T1) haurà d'incloure la declaració d'exportació en la casella 44. En aquells supòsits en què es considere que s'ha produït una eixida indirecta, haurà d'haver-se presentat el missatge EAL de forma prèvia a la presentació del trànsit.

    El règim suspensiu de IE s'ultimarà quan ambdós règims, exportació i trànsit, estiguen al seu torn ultimats.

    Per tant, en este cas l'e-AD tindrà règim exportació i com lloc de destí la Duana d'exportació.