Saltar al contingut principal

L'evolució dels resultats empresarials el 2021 i 2022 segons la informació fiscal

Fa uns mesos esta newsletter es feia eco de la publicació de l'Observatori de Marges Empresarials, un projecte de l'Agència Estatal d'Administració Tributària en col·laboració amb el Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, i amb el Banc d'Espanya. Des d'aleshores, aparte de l'actualització i ampliació de l'Observatori, s'ha succeït la publicació de diferents estadístiques que permeten completar el panorama del que ha sigut l'evolució dels resultats empresarials després de la crisi de 2020.

La publicació de l'Observatori de Marges Empresarials l'agost va portar com a novetat la difusió de les primeres dades de la comptabilitat de les societats de l'exercici 2022. Cal recordar que les societats exercici fiscal del qual coincidix amb l'any natural tenen fins el 25 de juliol per a presentar la seua declaració de l'impost sobre societats que inclou, entreu la informació necessària per al seu emplenament, el compte de pèrdues i guanys a partir de la qual es deduïx el resultat brut d'explotació. Ja que l'univers d'empreses de l'impost sobre societats no es tanca fins bé avançat l'any següent (per l'existència de diferents exercicis fiscals), la informació que proporciona l'Observatori a hores d'ara sobre l'any 2022 s'oferix en termes de població constant (el conjunt d'empreses que van declarar tant el 2021 com el 2022). Històricament la diferència entre els resultats d'esta població constant i els que s'observen finalment ha sigut xicoteta (com il·lustra el següent gràfic), de manera que, inclús sense tindre tota la informació de l'impost, l'aproximació és suficientment bona.

Resultat brut d'explotació en l'impost sobre societats - taxes de variació (%)

Amb la informació disponible de l'any 2022 es comprova que pràcticament en tots els sectors el resultat brut d'explotació va superar el 2022 l'obtingut el 2019, fins i tot en aquelles activitats que encara estaven en dificultats el 2021. El gràfic següent sintetitza estos resultats.

Resultat brut d'explotació en l'impost sobre societats (2021 - 2022)

Açò pel que fa a les societats, però què va succeir durant estos anys en les empreses personals i professionals? Recentment es va publicar l'estadística de Rendiments d'activitats econòmiques que explota la informació continguda en la declaració de l'IRPF relativa a l'activitat d'autònoms i professionals. La publicació facilita un coneixement detallat d'estes empreses (distribució territorial, gènere i altres característiques personals, importància de les rendes empresarials pel que fa a la resta de les seues rendes, …), però a més dóna la possibilitat d'analitzar l'evolució al llarg del temps de les variables més importants. La principal conclusió de l'edició de l'any 2021, que és la que ara s'ha publicat, és que, encara que el nombre de declarants no es va acabar de recuperar després de 2020, els rendiments sí que el van fer clarament. Si estos resultats s'analitzen juntament amb els de l'Observatori, es pot comprovar a més (vegeu el gràfic a continuació) la coherència que mostren els resultats en una i altra font (en les activitats econòmiques l'any 2022 està estimat amb les dades provisionals del fitxer de bases, tipus i impostos meritats  que acompanya a l'Informe Mensual de Recaptació Tributària ).

Resultats empresarials (2009 - 2022)

Finalment, fa dos setmanes es va publicar l'Estadística de PIMES societàries i no societàries que analitza de manera conjunta dos col·lectius d'empreses: les pimes no societàries que declaren en estimació directa normal i simplificada en l'IRPF, i les empreses societàries de reduïda dimensió que el fan en l'impost sobre societats. És, com es veu, un subconjunt de les empreses recollides en les dues fonts vistes anteriorment. La idea d'esta estadística és analitzar un col·lectiu el més homogeni possible (en activitats, en disponibilitat d'informació, …), de manera que es puguen detectar les diferències entre unes i altres. Els resultats confirmen els patrons que ja s'apreciaven en les edicions anteriors, al mateix temps que, novament, evidencien la millora dels beneficis viscuda des de 2020.

Ràtios (%) en l'exercici 2021

Resultat brut d'explotació (2017 - 2022)