Saltar al contingut principal

Directrius del Departament de Duanes i Impostos Especials

L'Agència Tributària té establits com objectius estratègics fonamentals i permanents des de la seua creació tant la prevenció com la lluita contra el frau fiscal.

Un dels pilars fonamentals de la prevenció és la informació i assistència al contribuent. Després de la implantació del nou model d'informació i assistència el 2023, que va suposar la integració de tots els canals existents i la coordinació a escala nacional dels servicis mitjançant les Administracions Digitals Integrals (ADI), durant l'any 2024, i en el concret àmbit de Duanes i Impostos Especials, s'elaboraran ferramentes d'assistència virtual que ajuden als contribuents a l'hora de realitzar importacions de mercaderies, així com a l'hora de presentar declaracions d'exportació, creant fins i tot un servici d'assistència en esta matèria en les ADI.

També en l'àmbit preventiu, cal destacar les actuacions dutes a terme en les duanes en matèria de sanciones internacionals imposades per la Unió Europea, amb especial atenció a les derivades de la situació a Ucraïna, que han suposat una major exigència a l'àrea de Duanes, tant en les activitats d'importació com d'exportació. Açò ha provocat majors esforços en el tractament de la informació disponible, tant en fonts nacionals com en l'àmbit de la Unió Europea, per a millorar el sistema d'anàlisi de riscos en una matèria tan sensible.

Respecte del control de les operacions de comerç electrònic, es continuaran realitzant decidits esforços en el control de les mateixes, doncs, si bé no són operacions d'elevada quantia individualment considerades, l'aclaparador nombre d'operacions i contribuents, suposen un cert nivell de risc en el seu conjunt. S'han implementat per això noves ferramentes d'explotació de la informació interna i externa i identificació de contribuents que permetran a l'Agència Tributària realitzar més comprovacions.

En les actuacions d'investigació relacionades amb els impostos mediambientals destaca l'important esforç de coordinació que realitza l'Agència Tributària amb uns altres organismes i cossos policials en les investigacions d'índole penal, ja que, al costat del component estrictament tributari, poden concórrer infraccions de la normativa sectorial corresponent.

Cobra especial valor la tasca de l'Agència no només en la investigació de possibles delictes de competència de la Fiscalia Europea comesos a Espanya, sinó també en suport d'investigacions realitzades pels fiscals europeus delegats en uns altres Estats Membres, en la mesura en què tinguen incidència en territori espanyol, ja siga per haver-se estés el frau investigat al nostre país o per haver participat persones o empreses espanyoles. I també en l'orde penal destaca la participació del Departament de Duanes i Impostos Especials en la plataforma per a la lluita contra la delinqüència organitzada i les formes greus de delinqüència ( EMPACT ), en particular en aquelles accions amb marcat component tributari.

Finalment, en la prevenció i repressió del contraban, narcotràfic i emblanquine de capitals, se subratlla la importància de la cooperació internacional, un dels eixos bàsics a l'hora d'afrontar la lluita contra la delinqüència organitzada, en particular en la lluita contra el tràfic de drogues i d'uns altres gèneres estancats o prohibits, on destaca especialment, en l'àmbit de la Unió Europea, la Plataforma EMPACT ja citada, impulsada per EUROPOL, en plans d'acció dels quals operativa participa activament l'Agència Tributària. En este sentit, cal citar les iniciatives en marxa per a lluitar contra la corrupció en les terminals de contenidors, en el marc de la lluita contra el tràfic de cocaïna, o, quant al contraban de tabac, la participació en accions internacionals impulsades per unes altres institucions europees com OLAF o EUROPOL.