Saltar al contingut principal

Publicitat de situacions d'incompliment rellevant de les obligacions tributàries

La Llei 34/2015, de 21 de setembre, de modificació parcial de la Llei general tributària 58/2003, de 17 de desembre, va incorporar l'article 95 bis, que habilita a l'Administració a difondre un llistat d'incomplidors per deutes o sanciones a la Hisenda Pública espanyola, i que es configura com una excepció al principi general de confidencialitat de les dades tributàries.

La divulgació d'esta llesta de deutors tributaris sorgix davant la necessitat de potenciar l'eficàcia del sistema tributari, reforçant els mecanismes a disposició de la Hisenda Pública en nom al compliment de l'haver de general de contribuir al sosteniment de les despeses públiques de l'article 31.1 de la Constitució Espanyola.

Al costat de la consecució d'este deure solidaritat, la publicitat de situacions d'incompliment rellevant coadjuva a la lluita contra el frau fiscal a través de la difusió de conductes especialment lesives a l'erari públic, alhora que fomenta i incentiva el compliment voluntari del pagament de les obligacions tributàries. Al mateix temps, l'Administració Tributària realitza un exercici de transparència de l'activitat pública.

Nombrosos països del nostre entorn també revelen, mitjançant la publicació dels corresponents llistats, la identitat dels obligats tributaris que han incomplit les seues obligacions fiscals. Este és el cas de Bulgària, Croàcia, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Irlanda, Portugal, el Regne Unit i Romania. 

En quatre recents sentencies sobre recursos de casació (86/2023, de 25 de gener; 130/2017, de 2 de febrer, la 58/2023, de 20 de gener; i la 131/2023, de 2 de febrer), deliberats el passat 17 de gener de 2023, el Tribunal Suprem es va pronunciar per primera vegada, sobreu l'abast i interpretació de la denominada llesta de morosos de l'article 95 bis de la LGT, establint que els llistats de morosos només poden incloure deutes firmes. 

A més dels motius que servixen per a moderar l'ús de la citada llesta a casos de definitiu establiment del deute, quan haja obtingut fermesa, en dos casos més es tractava de les denominades “liquidacions vinculades a delicte”, és a dir, les que es produïxen en els casos en què l'Administració aprecie indicis de delicte contra la Hisenda Pública. El TS declara que estes liquidacions vinculades a delicte, són estimacions per tal d'integrar-se en el procés penal i baix la potestat del jutge, pel que no generen deutes tributaris aptes perquè els afectats puguen figurar en la llesta de morosos de l'article 95 bis, doncs tal inclusió, d'una part, col·lisionaria frontalment amb el principi de presumpció d'innocència, que només es pot destruir mitjançant sentencia judicial condemnatòria firme. 

Amb l'actual configuració legal, l'Administració Tributària acorda la publicació de les situacions d'incompliment rellevant de les obligacions tributàries, quan concorren les següents circumstàncies, a 31 de desembre de l'any anterior al del corresponent acord de publicació:

  • El llistat serà comprensiu de tots els deutors de la Hisenda Pública, inclosos els que tinguen la condició de deutors a l'haver sigut declarats responsables solidaris, per deutes o sanciones tributàries.
  • L'import total dels deutes i sanciones tributàries pendents d'ingrés, incloses si escau les que s'hagueren exigit després de la declaració de responsabilitat solidària, supereu l'import de 600.000 euros.
  • Que estos deutes o sanciones tributàries no hagueren sigut pagades transcorregut el termini original d'ingrés en període voluntari.
    En el supòsit de deutes inclosos en acords de declaració de responsabilitat, serà necessari que haja transcorregut el termini de pagament de l'article 62.2 d'esta Llei després de la notificació de l'acord de declaració de responsabilitat i, si escau, de l'acord d'exigència de pagament.
  • No s'inclouran aquells deutes i sanciones tributàries que es troben ajornades o suspeses.
  • Només pot incloure deutes firmes, i aquelles sobre les quals haja recaigut sentencia judicial condemnatòria firme.
  • La publicitat regulada en l'article 95 bis LGT, es referirà exclusivament als tributs de titularitat estatal per als quals l'aplicació dels tributs, l'exercici de la potestat sancionadora i les facultats de revisió estiguen atribuïdes en exclusiva als òrgans de l'Administració Tributària de l'Estat no havent existit delegació alguna de competències en estos àmbits a favor de les comunitats autònomes o Ens Locals.
  • És aplicable pel que fa als tributs que integren el deute duaner.

Notificat als deutors afectats la seua publicació, si en el termini d'al·legacions, realitzaren el pagament total del deute pendent, seran exclosos de la mateixa, constituint-se en un incentiu més de la Hisenda Pública, cap el compliment voluntari.

Pel que és anterior, complint amb el mandat contingut en el precepte indicat, i en nom de l'haver de general de sosteniment de les despeses públiques, el proper mes de juny de 2024, es publicarà el corresponent llistat, per a donar publicitat a situacions d'incompliment rellevants, on s'han donat els requisits prevists legalment en data 31 de desembre de 2023, i després de seguir estrictament el procediment previst per això.