L'Equip Nacional de Cobrament Internacional
El trasllat de la mal dita “planificació fiscal agressiva” des de la fase liquidatòria a la fase recaptatòria que ha tingut lloc en els últims anys s'ha caracteritzat, entre altres conductes, per la ubicació per part dels deutors dels seus béns i drets de contingut econòmic en unes altres jurisdiccions fiscals diferents d'aquelles en les que es genera el deute tributari, com estratègia principal per a obstaculitzar les actuacions d'embargament.
Esta circumstància ha remarcat la inexorable necessitat d'impulsar i reforçar la cooperació administrativa internacional com mecanisme idoni per a tutelar el cobrament dels crèdits tributaris, superant les limitacions derivades de la configuració territorial de la sobirania.
La necessitat de donar resposta a la problemàtica anteriorment ressenyada va conduir a la creació de l'Equip Nacional de Cobrament Internacional (d'ara endavant, ENCI), depenent de la Subdirecció General de Coordinació i Gestió del Departament de Recaptació, mitjançant la Resolució de 27 de maig de 2023, de la Presidència de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, sobre organització, funcions i atribució de competències en l'àrea de recaptació (BOE 1 de juny de 2023).
La creació del ENCI forma part de l'aposta realitzada per part de l'Agència Tributària per a reforçar la cooperació administrativa i l'assistència mútua en l'àmbit internacional per a assegurar que tots els contribuents amb obligacions tributàries a Espanya estiguen sotmesos al mateix grau de control, en funció del seu risc fiscal, independentment del fet que operen o tinguen béns o drets fora del territori espanyol.
En este sentit, ha de destacar-se que la planificació centralitzada en l'àmbit de l'assistència mútua en la recaptació és un dels pilars de les actuacions complexes de control en matèria de recaptació que es preveuen en el Pla Estratègic de l'Agència Tributària 2024-2027.
Des d'un punt de vista organitzatiu, la creació del ENCI ha possibilitat l'impuls d'una planificació sistematitzada i centralitzada en el Departament de Recaptació que permeta maximitzar tant el nombre de peticions enviades o rebudes d'uns altres Estats, baix un criteri homogeni.
Fruit del ressenyat, s'ha aconseguit augmentar el nombre de tramitacions de peticions d'assistència mútua rebudes d'uns altres Estats, així com augmentar exponencialment el nombre de peticions enviades a uns altres Estats, amb el consegüent incremente d'ingressos.
El citat incremente té un doble efecte:
- Un efecte directe: derivat de la pròpia actuació de petició de cobrament.
- Un efecte induït: en la mesura que, impulsant este tipus d'actuacions, els deutors prenen consciencia de què l'Agència Tributària realitza ordinàriament, en les seues actuacions tendents al cobrament de deutes i a través de la col·laboració d'uns altres Estats, la trava de béns i drets de contingut econòmic situats fora del territori nacional.
Addicionalment el ENCI també està treballant en potenciar la presència dels funcionaris de l'àrea de recaptació en les actuacions de gestió recaptatòria desenvolupades per uns altres Estats.