Primeres dades sobre els beneficis de les empreses el 2023 a partir de la seua informació comptable
Una vegada presentades les declaracions anuals tant de l'IRPF com de l'impost sobre societats, es comença a disposar de la primera informació sobre l'evolució dels resultats empresarials el 2023 a partir dels comptes de les empreses.
Cal recordar que el seguiment i anàlisi dels beneficis empresarials amb base en la informació fiscal es pot fer a través de l'Observatori de Marges Empresarials, el projecte que desenvolupa l'Agència Estatal d'Administració Tributària juntament amb el Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa i el Banc d'Espanya, i que ha sigut tractat en diferents newsletters des de la seua primera publicació. Les noves dades coneguts de societats i empreses personals per a 2023 substituïxen als avanços dels resultats empresarials que es van anar fent al llarg d'este any amb la informació procedent dels models d'IVA, retencions sobre rendiments del treball i pagaments fraccionats de l'IRPF.
L'evolució dels resultats empresarials des de 2009, incloent l'any 2023, figuren en el següent gràfic:
Com es veu, l'any 2023 ha continuat la tendència a l'alça que, en línies generals, s'ha mantingut des de 2013 amb l'abrupta interrupció de 2020, l'any de la pandèmia. Cal advertir que, donades les característiques de la presentació de l'impost sobre societats (segons l'exercici fiscal, que no sempre coincidix amb l'any natural), en estos moments només es disposa de la informació a població constant (el conjunt d'empreses que van declarar tant el 2022 com el 2023 fins finals de juliol) que tradicionalment ha demostrat ser un bon indicador del que seran els resultats quan es tinga la població completa.
Tractant-se de dades en termes nominals, la tendència a l'alça del nivell dels resultats és poc expressiva del comportament dels beneficis. Servix per a veure la recuperació de la tendència que es va produir amb posterioritat a la crisi provocada per la COVID, però poc més. Una altra forma d'aproximació és mesurar la variació interanual dels beneficis, com es fa en el gràfic següent.
A la vista del gràfic, es conclou que, encara que efectivament els resultats empresarials han seguit creixent, el 2023 el van fer a un ritme menor que en anys anteriors. La desacceleració ha de veure, primer, amb l'elevat creixement que va tindre lloc el 2021, lògic per la comparació amb un any atípic com va anar 2020, i, segon, amb les tensions inflacionistes que van caracteritzar 2022, en particular en el sector energètic.
Quan es treballa, com és el cas, amb variables nominals, el normal és deflactarlas per a fer-se una idea de quin és l'evolució real. Tanmateix, en el cas dels beneficis açò no té sentit al tractar-se d'una variable que influïx en la pròpia formació dels preus; açò és, la seua evolució no és aliena a les pujades dels preus. La translació a preus dels beneficis es pot analitzar amb una aritmètica senzilla (alguns exemples es poden trobar en el portal de l'observatori allotjat en el web del Banc d'Espanya ) i l'ajuda dels indicadors de preus adequats (en l'Observatori de l'AEAT es pot trobar un fitxer amb estos preus ).
Si no es vol seguir aquella via, l'alternativa és analitzar els marges de beneficis posant en relació els beneficis amb unes altres variables de l'activitat de l'empresa, com poden ser les vendes o el valor afegit. En el primer cas, el marge sobre les vendes, és útil, en principi, per a analitzar la translació dels costos de producció als preus de venda. En el gràfic que es presenta a continuació es mostra l'evolució d'este marge, tant per al total com per a l'agregat sense energia.
Del gràfic es desprén que el 2023 el creixement dels beneficis va superar a l'augment de les vendes, especialment si no es té en compte el sector energètic, assolint el nivell més alt des de l'any 2010. Indicaria també, en primera instància, que partix de les pujades dels preus finals han de veure amb la millora dels marges. Ara bé, amb este marge les conclusions no són directes si no s'analitza també l'evolució dels costos, més encara en els dos últims anys en els que, com s'observa en el gràfic següent, comportaments molt diferents de vendes i compres han donat lloc a un valor afegit amb creixement parell en ambdós exercicis.
L'estudi del comportament dels beneficis s'ha de completar amb l'anàlisi de l'altre marge, el marge sobre el valor afegit, que afegix a l'anterior la visió del repartiment de la renda generada (del valor afegit) entreu el factor treball i el factor capital.
Les primeres dades de 2023 indicarien que, sense tindre en compte l'energia, s'hauria assolit un màxim en el repartiment del valor afegit a favor del capital semblant als assolits el 2010 i 2015. Gairebé tant es pot dir per al total d'activitats, encara que en aquell cas al pic s'hauria arribat el 2022 coincidint amb els elevats preus dels béns energètics.