Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2020.

Règim fiscal de les prestacions percebudes i disposició anticipada de drets consolidats

a. Règim fiscal de les prestacions percebudes

Les prestacions percebudes per les contingències que cobrixen els plans de pensions (article 8.6 del text refós de la Llei de regulació dels Plans i Fons de Pensions, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2002, de 29 de novembre)  tributaran integrament com a rendiments de treball sense que en cap cas puguen minorar-se en les quanties corresponents als excessos de les aportacions.

Pel que fa a  les prestacions percebudes tinga's en compte la possible aplicació del règim transitori  de reduccions aplicables a les prestacions percebudes en forma de capital dels sistemes de previsió social i que deriven de contingències esdevingudes en els exercicis 2012 o següents, per la part corresponent a aportacions realitzades fins el 31 de desembre de 2006, que  es comenta en el Capítol 3.

En cas que la prestació es perceba en forma de renda vitalícia assegurada, es podran establir mecanismes de reversió o períodes certs de prestació o fórmules de contraassegurança en cas de defunció una vegada constituïda la renda vitalícia.

Recorde: d'acord amb l'article 8.6 del text refós de la Llei de regulació dels Plans i Fons de Pensions, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2002, de 29 de novembre, les contingències per les quals se satisfaran les prestacions són:

  • Jubilació.
  • Incapacitat laboral total i permanent per a la professió habitual o absoluta i permanent per a qualsevol treball, i la gran invalidesa, determinades conforme al Règim corresponent de Seguretat Social.
  • Defunció del partícip o beneficiari, que pot generar dret a prestacions de viduïtat, orfandat o a favor d'uns altres hereus o persones designades.
  • Dependència severa o gran dependència del partícip, regulada en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'Autonomia personal i Atenció a les persones en situació de dependència.

b. Disposició anticipada de drets consolidats

Els drets consolidats dels partícips, mutualistes o assegurats dels plans de pensions, plans de previsió  assegurats, plans de previsió social empresarial i mutualitats de previsió social només poden fer-se efectius anticipadament en els supòsits prevists en l' article 8.8 del citat text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2002, de 29 de novembre, que són desocupació de llarga durada, malaltia greu i a partir de 2025 per aportacions i contribucions empresarials realitzades amb com a mínim 10 anys d'antiguitat.

No obstant això, com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 la disposició addicional vintena  del Reial decret-llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per a fer front a la COVID-19 (BOE d'1 d'abril) i l'article 23 del Reial decret-llei 15/2020, de 21 d'abril, de mesures urgents complementàries per a donar suport a l'economia i el treball (BOE del 22),  van establir amb caràcter excepcional  i exclusivament durant el període de sis mesos comprés entre el 14 de març i el 14 de setembre de 2020, la possibilitat que  els partícips  de plans de pensions pogueren sol·licitar fer efectius  els seus drets consolidats en els supòsits següents:

  1. Trobar-se en situació legal de desocupació com a conseqüència d'un expedient de regulació temporal de treball derivat de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.
  2. Ser empresari titular d'establiments de la qual obertura al públic s'haja vist suspesa com a conseqüència del que estableix l'article 10 del Reial decret 463/2020, de 14 de març.
  3. Per als treballadors per compte propi que hagueren estat prèviament integrats en un règim de la Seguretat Social com a tals  o en un règim de mutualisme alternatiu a esta, i com a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 hagen cessat en la seua activitat o quan, sense haver cessat en la seua activitat, la seua facturació el mes natural anterior al que se sol·licita la disponibilitat del pla de pensions s'haja reduït, com a mínim, en un 75 per cent en relació amb la mitjana de facturació del semestre natural anterior, sempre que no es troben en algun dels dos supòsits recollits en les lletres anteriors.

    En el cas dels treballadors autònoms agraris de produccions de caràcter estacional inclosos en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Pròpia Agrària, així com els treballadors de produccions pesqueres, marisqueres o de productes específics de caràcter estacional inclosos en el Règim Especial de Treballadors del Mar, quan la seua facturació mitjana durant els mesos de campanya de producció anteriors al que se sol·licita la prestació es veja reduïda, com a mínim, en un 75 per cent en relació amb els mateixos mesos de la campanya de l'any anterior.

    En el supòsit dels treballadors autònoms que desenvolupen activitats en algun dels següents codis de la CNAE 2009: 5912, 5915, 5916, 5920 i entre el 9001 i el 9004 tots dos inclosos, sempre que, no cessant en la seua activitat, la seua facturació el mes natural anterior al que se sol·licita la prestació es veja reduïda en com a mínim un 75 per cent en relació amb l'efectuada durant els dotze mesos anteriors

L'import dels drets consolidats disponible serà el justificat pel partícip a l'entitat gestora de fons de pensions, amb el límit màxim de la menor de les dues quanties següents per al conjunt de plans de pensions dels que siga titular:

1r Depenent de quin siga el supòsit dels indicats anteriorment  els següents imports:

  • Els salaris deixats de percebre mentres es mantinga la vigència de l'expedient de regulació temporal de treball per al supòsit previst en l'apartat a) anterior.
  • Els ingressos nets estimats que s'hagen deixat de percebre mentres es mantinga la suspensió d'obertura al públic per al supòsit recollit en l'apartat b) anterior.
  • Els ingressos nets estimats que s'hagen deixat de percebre mentres es mantinga la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per al supòsit recollit en l'apartat c) anterior.

2n El resultat de prorratejar l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM) anual per a 12 pagues vigent per a l'exercici 2020 (6.583,20 euros) multiplicat per tres en la proporció que corresponga al període de durada de l'ERTO, al període de suspensió de l'obertura al públic de l'establiment o al període de cessació de l'activitat. Si més no, en els tres supòsits el període de temps màxim a computar és la vigència de l'estat d'alarma més un mes addicional.

En tots els casos (és a dir, en  els prevists per l'article 8.8 del citat text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions  i, excepcionalment, en els establits pels Reials Decrets-llei 11/2020 i 15/2020, de 21 d'abril, per la situació d'alarma sanitària ocasionada per  la COVID-19) el  reemborsament de drets consolidats queda subjecte al règim fiscal establit per a les prestacions dels plans de pensions, açò és, tributen com a rendiments del treball imputant-se a l'any en què siguen percebuts.

No obstant això, en el cas que el partícip, mutualista o assegurat disposara, totalment o parcialment, dels drets consolidats, així com dels drets econòmics derivats dels sistemes de previsió social, en supòsits diferents dels prevists en la normativa de plans i fons de pensions que acabem d'indicar en els paràgrafs anteriors, haurà de reposar les reduccions en la base imposable practicades indegudament mitjançant les oportunes autoliquidacions complementàries, amb inclusió dels interessos de demora.

Estes autoliquidacions complementàries hauran de presentar-se en el termini que mitjance entre la data de la disposició anticipada i el final del termini reglamentari de presentació de la declaració corresponent al període impositiu en què es realitze la disposició anticipada.

En este cas, les quantitats percebudes que excedisquen l'import de les aportacions realitzades, incloent, si escau, les contribucions imputades pel promotor, tributaran com a rendiment de treball durant el període impositiu en què es perceben.