Preguntes freqüents (versió HTML)
Preguntes freqüents sobre l'Impost sobre Transaccions Financeres en versió HTML (19/12/23)
Base imposable
S'ha d'aplicar un criteri objectiu consistent en el canvi de la divisa a euros publicat pel Banc Central Europeu corresponent a l'últim dia hàbil anterior a la data en què es produïsca la meritació de l'impost respecte dels valors adquirits. No és procedent, per tant, aplicar un tipus de canvi pactat en l'operació pels contractants.
En primer lloc, ha d'indicar-se que no cal identificar adquirent amb compte de valors. La determinació de les compres netes, referida a un mateix valor subjecte a l'impost, haurà de realitzar-se respecte de cada adquirent.
L'aplicació de la regla de determinació de la base imposable prevista en l'apartat 3 de l'article 5 de la Llei de l'impost s'ha de realitzar de forma diferenciada per a cada adquirent. No es pot efectuar el neteo de valors adquirits i transmesos per un titular únic (compte individual) amb els valors adquirits i transmesos conjuntament amb uns altres cotitulars.
En este sentit, si l'adquirent és una persona individual, l'aplicació de la regla de determinació de la base imposable prevista en l'apartat 3 de l'article 5 de la Llei de l'impost procedirà en relació amb tots els comptes de valors que estiguen exclusivament a nom d'aquella persona i sempre que les adquisicions i transmissions del mateix valor subjecte a l'impost siguen ordenades o executades pel mateix subjecte passiu.
Per part seua, si els comptes de valors en les que s'anoten les adquisicions i transmissions pertanyen a diversos cotitulars, s'entén per “mateix adquirent” dels valors el conjunt de persones que siguen titulars d'estos comptes sempre que el percentatge de titularitat siga el mateix en tots els comptes de valors, procedint, per tant, el neteo només per a aquell conjunt de persones.
El supòsit plantejat es troba comprés dins del regulat en el paràgraf segon de l'apartat 1 de l'article 5 de la Llei de l'impost, que preveu que “en el cas en el que no s'expresse l'import de la contraprestació, la base imposable serà el valor corresponent al tancament del mercat regulat més rellevant per liquiditat del valor en qüestió l'últim dia de negociació anterior al de l'operació”.
El supòsit inclouria una contraprestació que es realitze en especie.
A títol d'exemple, en cas que la contraprestació de l'operació siga l'entrega d'unes altres accions, el valor d'adquisició de les accions subjectes a l'impost serà el de mercat d'aquelles accions el dia anterior. Si les accions que rep la contrapart en contraprestació de la seua entrega estan també subjectes a l'impost, la contrapart tindrà també que tributar pel valor de mercat del dia anterior que tinguen estes últimes accions.
La base imposable en el supòsit de remuneració als empleats mitjançant l'entrega d'accions pròpies es determinarà conforme al que preveu l'article 5 de la Llei de l'impost.
De conformitat amb l'apartat 1 d'este article, “la base imposable estarà constituïda per l'import de la contraprestació de les operacions subjectes a l'impost, sense incloure els costos de transacció derivats dels preus de les infraestructures de mercat, ni les comissions per la intermediació, ni cap altra despesa associada a l'operació”.
El paràgraf segon de l'apartat 1 preveu que “en el cas en el que no s'expresse l'import de la contraprestació, la base imposable serà el valor corresponent al tancament del mercat regulat més rellevant per liquiditat del valor en qüestió l'últim dia de negociació anterior al de l'operació”.
El primer supòsit plantejat, en què l'entrega d'accions remunera els servicis prestats pels empleats sense que estos satisfacen contraprestació dinerària, es troba regulat en el paràgraf segon que inclou el cas de què la contraprestació es realitze en especie.
Esta regla resultarà igualment d'aplicació quan part de la contraprestació siga dinerària i una altra part en especie.
En conclusió, en ambdós supòsits la base imposable serà el valor corresponent al tancament del mercat regulat més rellevant per liquiditat de les accions objecte d'entrega l'últim dia de negociació anterior al de l' operació.
De conformitat amb el que disposa l'article 5.3 de la Llei de l'impost, és irrellevant l'orde en què es realitzen les operacions de compra i de venda. Si, per exemple, un adquirent transmet primera X accions de la societat A de les que era prèviament titular i el mateix dia adquirix I accions de la mateixa societat, la compra neta al final del dia serà la diferència que resulte de restar del nombre de valors adquirits (Y) els transmesos (X) en el mateix dia. De ser positiva esta diferència, la base imposable serà el resultat de multiplicar-la pel quocient resultant de dividir la suma de les contraprestacions de les adquisicions pel nombre de valors adquirits. Per a realitzar este càlcul s'exclouran les adquisicions exemptes previstes en l'article 3 d'esta Llei, així com les transmissions realitzades en el marc d'aplicació d'estes exempcions. Tot això tenint en compte que les operacions d'adquisició i transmissió d'un mateix valor subjecte a l'impost han de ser ordenades o executades pel mateix subjecte passiu i a més han de tindre la mateixa data de liquidació.
A l'efecte del citat article 5.3 de la Llei de l'impost no es pot considerar que un valor negociable constituït per un certificat de depòsit representatiu de les accions a què es referix l'apartat 1 de l'article 2 de la Llei siga el mateix valor que les accions que representen.
Entre altres trets diferenciadors cal assenyalar que tals certificats de depòsit poden ser emesos per una entitat diferent de la que emet les accions que representen, sigui quin sigui lloc d'establiment d'aquella entitat, i són negociats independentment de l'acció subjacent, tenint assignats diferents codis ISIN. Així mateix, cada certificat pot representar només una fracció d'acció o un nombre d'accions de la societat en qüestió.
L'apartat 3 de l'article 5 de la Llei de l'impost establix una regla de càlcul de la base imposable en cas que en un mateix dia s'efectuen adquisicions i transmissions d'un mateix valor subjecte a l'impost, ordenades o executades pel mateix subjecte passiu, respecte d'un mateix adquirent i que, a més, es liquiden en la mateixa data.
Les entregues de valors subjectes a l'impost que deriven de l'execució al venciment d'intruments financers derivats donen lloc a adquisicions que poden ser objecte de neteo amb la resta d'operacions del mateix valor subjecte a l'impost realitzades en el mateix dia, sempre que es complisquen la resta de requisits d'aplicació.
L'apartat 3 de l'article 5 de la Llei de l'impost establix una regla de càlcul de la base imposable en cas que en un mateix dia s'efectuen adquisicions i transmissions d'un mateix valor subjecte a l'impost, ordenades o executades pel mateix subjecte passiu, respecte d'un mateix adquirent i que, a més es liquiden en la mateixa data.
De conformitat amb el que disposa este precepte, s'exigix que les adquisicions i transmissions s'hagen realitzat el mateix dia, és a dir, les operacions han d'haver sigut executades en una mateixa data. A més, han de tindre la mateixa data de liquidació.
Així mateix, la regla especial de càlcul de la base imposable en les operacions intradia s'aplica a les adquisicions oneroses independentment de què estes s'hagen realitzat en diferents centres de negociació o de què la transacció haja tingut lloc al marge d'un mercat regulat, sempre que es complisquen la resta de requisits d'aplicació.
Per part seua, per a l'aplicació de la regla especial no és requisit necessari que les operacions s'executen per un mateix membre de mercat. Sí és imprescindible que s'hagen ordenat o executat pel mateix subjecte passiu.
Finalment, no és necessari que el negoci jurídic onerós el siga per compravenda per a l'aplicació de la regla de càlcul de la base imposable.
La Llei de l'impost no establix un mètode específic d'arrodonisc. A l'efecte de determinar la base imposable de les operacions subjectes a l'impost, si bé nada impedix que l'import de la contraprestació de les operacions subjectes a l'impost, o els corresponents valors o preus referits en els apartats 1 i 2 de l'article 5 de la Llei de l'impost figuren expressats en euros amb més de dos decimals, serà necessari realitzar per a cada operació d'adquisició l'arrodoniment per excés o per defecte al segon decimal que corresponga al cèntim d'euro més pròxim, per a la deguda determinació de la base imposable. En cas que l'import previ a l'arrodoniment estiga expressat amb tres decimals i el tercer decimal siga exactament la mitat d'un cèntim, l'arrodoniment s'efectuarà per excés al cèntim superior més pròxim.
A títol d'exemple, un import de 60,2523 euros haurà d'arrodonir-se a la baixa a 60,25 euros, mentre que 60,2571 euros haurà d'arrodonir-se a l'alça a 60,26 euros. Al seu torn, un import de 60,2550 euros haurà d'arrodonir-se a l'alça a 60,26 euros.
Així mateix, a l'efecte d'aplicar la regla de neteo prevista en l'apartat 3 de l'article 5 de la Llei de l'impost, el quocient resultant de dividir la suma de les contraprestacions de les adquisicions a les que es referix este apartat pel nombre de valors adquirits s'arrodonirà també per excés o per defecte al segon decimal que corresponga al cèntim d'euro més pròxim.
La descrita operació d'arrodonisc serà aplicable, en cas necessari, per al càlcul de la quota de l'impost.
L'apartat 3 de l'article 5 de la Llei de l'impost establix una regla de càlcul de la base imposable en cas que en un mateix dia s'efectuen adquisicions i transmissions d'un mateix valor subjecte a l'impost, ordenades o executades pel mateix subjecte passiu, respecte d'un mateix adquirent i que, a més, es liquiden en la mateixa data.
Conforme a l'article 9 del RDITF, a l'efecte de la liquidació de l'impost es considera que la data de liquidació de les operacions és la data efectiva de liquidació. No obstant això, els subjectes passius podran optar per considerar com data de liquidació la data teòrica de liquidació, sense perjudici de les rectificacions que procedisquen en cas que, com a conseqüència d'incompliments en la liquidació dels valors, les operacions no arribaren a liquidar-se.
De conformitat amb el que és anterior, quan el subjecte passiu haguera optat per la data teòrica de liquidació a l'efecte de la liquidació de l'impost en els termes prevists en l'article 9 del RDITF, per a la determinació de la posició de compra neta al final del dia haurà de considerar que les operacions d'adquisició i transmissió s'han liquidat en la data teòrica de liquidació.