Salta al contingut principal

Les novetats en l'estadística de l'impost sobre el patrimoni de 2022

Durant els primers dies de setembre es va publicar l'Estadística dels declarants de l'impost sobre el patrimoni corresponent a l'exercici 2022.

En el web de l'Agència Tributària estan disponibles tots els exercicis des de 2003, amb la interrupció dels anys 2008-2010, període en el que l'impost va estar suspès (mitjançant una bonificació estatal del 100%). A més, la informació es pot completar amb les mostres que també s'ofereixen en el web (Agència Tributària: Mostres de dades fiscals ).

En aquesta nova edició cal destacar dues novetats i un resultat que ha cridat l'atenció en alguns mitjans. La primera de les novetats són les taules relatives a la distribució per decilas dels declarants (la distribució per decilas consisteix en ordenar de menor a major i posteriorment dividir tota la població en 10 grups amb el mateix nombre de membres). La presentació tradicional de les dades per partides ja incloïa una distribució amb trams fixos de base imposable. Ara s'afegeix als quadres habituals la informació per decilas. Les dues distribucions són molt diferents i no sempre es pot dir que una sigui millor que l'altra. Depèn del que es tracti de mesurar. Els trams fixos poden generar alguns problemes d'interpretació sobretot en els casos en els que la variable que es mesura està en termes nominals i subjecte, per tant, a processos inflacionaris. En aquest sentit la distribució per decilas ofereix alguns avantatges, sobretot en la comparació intertemporal.

En qualsevol cas, aquesta nova forma de presentació permet veure les enormes diferències entre els diferents grups, tant en el nivell del patrimoni com en la seva composició. En el Gràfic 1 es pot veure la disparitat en el patrimoni mitjà, mentre que en els Gràfics 2.a i 2.b queda de manifest la molt diferent composició del seu patrimoni.

La segona novetat ha de veure amb els canvis normatius en l'impost i en figures relacionades amb ell. En general, en els últims anys el comportament de l'impost venia essent molt estable. Sense grans canvis normatius, la base de l'impost mostra poca variabilitat. Això es pot veure en el Gràfic 3 que recull el patrimoni mitjà declarat a cadascuna de les CCAA des de 2019.

El 2022, tanmateix, es van donar dos canvis significatius. D'una banda, van entrar en vigor algunes modificacions, com van ser la bonificació del 100% de la quota per ingressar a Andalucía (com ja tenia la Comunitat de Madrid) i del 25% de la quota íntegra a Galícia. D'altra banda, va ser l'any de la implantació de l'Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes (ITSGF) que és un impost sobre el patrimoni complementari dirigit a equilibrar la càrrega tributària per territoris. Donat el seu caràcter complementari, la informació bàsica sobre aquest nou impost es pot trobar també en l'estadística de l'impost sobre el patrimoni (no és possible disposar de la informació completa per problemes de secret estadístic). L'impacte d'ambdós fets es pot veure en el Gràfic 4 en el que es mostren els tipus efectius des de 2019 i, en el cas de 2022, també el tipus efectiu incloent el ITSGF.

El Gràfic 5 és una forma diferent d'analitzar l'impacte del ITSGF el 2022 reunint la informació per a aquell any dels dos gràfics anteriors:

També vinculat a aquestes novetats està el resultat que ha cridat l'atenció en alguns mitjans. Es tracta de la caiguda dels declarants en l'exercici 2022. El Gràfic 6 mostra l'evolució del nombre de declarants des de 2015:

Efectivament, el 2022 els declarants van disminuir un 0,4%, descens que contrasta amb els continus creixements que s'havien observat des de 2015 e fins i tot des de 2011, any en el que es va recuperar i va reformular l'impost. Tanmateix, és fàcil veure, quan s'analitza l'evolució per CCAA, que la caiguda s'ha d'exclusivament a la reducció del número a Andalucía, comunitat en la que, el 2022, amb la bonificació del 100%, només van estar obligats a declarar aquells contribuents amb un patrimoni superior als 2 milions d'euros. Els dos gràfics següents mostren això amb claredat: en el Gràfic 7 es veu l'aportació de cada comunitat a la variació total i en el Gràfic 8 s'aprecia com és en els trams més baixos on es concentra el descens.