Saltar al contingut principal

Evolució de la base de càlcul consistent amb la millora en el compliment voluntari. Indicador III del Pla Estratègic

L'objectiu principal que guia les actuacions de l'Agència Tributària és la millora del compliment en període voluntari, augmentant l'efecte induït de les seues actuacions de control i disminuint el pes dels resultats quantitatius obtinguts en estes activitats.

Tradicionalment, la valoració de seu desenvolupe ha estat molt vinculada als resultats de control i de lluita contra el frau que l'Agència Tributària fa públics anualment. Estos resultats quantifiquen les activitats de control de l'Agència tenint en compte un criteri de caixa (ingressos derivats de liquidacions, independentment de l'any en què es va practicar la liquidació), però no poden ser considerats com l'únic i principal factor que mesure seu desenvolupe, ja que un enfocament que es base únicament en la suma de resultats quantitatius sense considerar els resultats extraordinaris podria no reflectir de manera adequada esta activitat. Per tant, és essencial adoptar un enfocament més ampli.

En este tercer indicador estratègic s'analitza l'evolució de la base de càlcul, que és un concepte més limitat que els resultats de les actuacions de control. El concepte de base de càlcul, definit a l'efecte de la determinació del sistema de finançament de l'Agència Tributària, comprén els ingressos directes de les actuacions de control i les minoracions de devolucions derivades de liquidacions producte d'actuacions de comprovació i investigació. A més, de la base de càlcul s'exclouen altres conceptes com, per exemple, els ingressos per delictes contra la Hisenda Pública. Per al seguiment d'este indicador també es té en compte l'existència de resultats extraordinaris que degut a la seua quantia o naturalesa poden ser difícils de repetir i també poden distorsionar les comparacions entre exercicis.

Este indicador estratègic complementa els dos anteriors (l'eixamplament de les bases imposables i el mesurament dels efectes induïts ), que mesuren a mitjà termini l'evolució del compliment voluntari de les obligacions tributàries. En definitiva, el fonament d'este indicador és comparar l'evolució de les actuacions de control (base de càlcul) amb relació a l'evolució del compliment voluntari. A este efecte, s'ha de considerar el diferencial que puga existir entre la taxa de creixement de les bases imposables agregades i la de les principals magnituds econòmiques, així com uns altres factors involucrats, com les bases imposables minorades o assegurades, o els efectes induïts de les actuacions preventives i de control.

L'evolució de la base de càlcul sense tindre en consideració els resultats extraordinaris, en milions d'euros, ha sigut la següent:

Evolució de la base de càlcul, exclosos resultats extraordinaris

L'evolució de la base de càlcul, sense tindre en compte els resultats extraordinaris, s'ha mantingut relativament estable al llarg dels anys, amb una lleugera disminució en general. Tanmateix, el 2021 va haver-hi un augment degut a un incremente dels resultats ordinaris, que es va equilibrar el 2022. En este últim exercici, es produïx un retorne a la tendència anterior, de lleuger descens dels resultats ordinaris (-6,39 %), si bé este s'ha vist compensat en la base de càlcul global per l'increment dels resultats extraordinaris, que creixen un 10,28% (de 3.102,955 a 3.421,814 milions d'euros). Tal com s'indica en el Pla Estratègic de l'Agència Tributària 2020-2023, s'espera que les millores en el compliment voluntari conduïsquen a una tendència d'estabilització o, fins i tot, disminució gradual en termes reals de la base de càlcul, sense considerar els resultats extraordinaris que puguen sorgir.

Evolució de l'indicador I

Com va quedar reflectit en l'Indicador I, amb les dades disponibles per al període 2016-2022, la base imposable agregada ha experimentat augments superiors als de la demanda interna nominal, acumulant un diferencial del 12,8% durant este període. Este resultat té un impacte positiu en la recaptació i suggerix una millora en el compliment voluntari durant el període analitzat. Esta millora és coherent amb la tendència cap la congelació o reducció gradual en termes reals de l'import de la base de càlcul, com es va esmentar anteriorment, sense considerar els resultats extraordinaris. La millora en el compliment voluntari és crucial per a assolir este objectiu i està en línia amb la tendència a l'estabilització o disminució gradual de l'import de la base de càlcul. Açò implica no només un augment dels ingressos fiscals, sinó també la reducció de la dependència dels resultats quantitatius de control.

És important assenyalar que l'enfocament en la base de càlcul no ha d'eclipsar l'objectiu principal de millorar el compliment voluntari de les obligacions tributàries. L'èxit en esta àrea és fonamental per a l'Agència Tributària, i qualsevol millora en els resultats de control ha de veure's en el context d'esta missió central.

En resum, l'Agència Tributària busca millorar el compliment voluntari, reduir la dependència dels resultats quantitatius de control i estabilitzar o disminuir gradualment la base de càlcul, tenint en compte els resultats extraordinaris. Açò s'aconseguix mitjançant un enfocament estratègic que avalua l'evolució de la base de càlcul en relació amb la millora del compliment voluntari i altres factors econòmics.