Preguntes freqüents
(Actualitzades a abril de 2024)
Existix obligació d'informar sobre...?
No existix obligació d'informació sobre els plans de pensions (de les aportacions als mateixos) en tant no es produïsca la incidència que dóna lloc al cobrament de la pensió en mode de renda temporal o vitalícia.
L'article 42 ter del Reglament General aprovat pel RD 1065/2007, de 27 de juliol, remet a la Llei de l'impost sobre el Patrimoni per a la valoració de determinades rendes. En concret esta remissió existix per al cas de les rendes temporals i vitalícies.
Article 17 de la Llei de l'impost sobre el Patrimoni en seu apartat Dos establix que les rendes temporals o vitalícies constituïdes com a conseqüència de l'entrega d'un capital en diners, béns mobles o immobles, hauran de computar-se pel seu valor de capitalització (en la data de la meritació de l'impost), aplicant les mateixes regles que per a la constitució de pensions s'establixen en l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats. L'article 10.2.f de la Llei d'ITPAJD valora les “la base imposable de les pensions” capitalitzant-les.
Per tant, quant a la possible obligació d'informació dels drets consolidats en un pla de pensions situat i constituït a l'estranger, s'ha de tindre en compte que tals drets no estan inclosos en cap de les categories de béns i drets situats a l'estranger als que es referixen la disposició addicional divuitena de la Llei general tributària i els articles 42 bis, 42 ter i 54 bis del Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d'aplicació dels tributs.
No obstant això, en la mesura en què les condicions del pla de pensions estranger establiren la possibilitat d'exercir el dret de rescate a favor del partícip en els termes propis d'una assegurança de vida, haurà de ser objecte d'informació conforme a l'article 42 ter.3.a).
Si més no, una vegada esdevinguda alguna de les contingències cobertes pel pla, el beneficiari haurà d'informar dels drets existents en el mateix, bé amb indicació del seu valor de rescate, conforme a l'article 42 ter.3.a), bé conforme a l'article 42 ter.3.b) si es constituïx una renda a favor seu.
Sí, sigui quina sigui modalitat del rescate si com a conseqüència de ser exercitat s'obté una renda ha d'informar-se de la mateixa.
No.
Sí, este tipus de compte no implica cap tipus d'especialitat que les discrimine respecte de la resta de comptes situades a l'estranger en els termes establits en l'article 42 bis del Reglament General aprovat pel RD 1065/2007, de 27 de juliol.
No existix obligació d'informació sobre estos béns entesos com a tals.
Diferent és la qüestió si estos béns són el subjacent de béns i drets objecte de la declaració informativa, com per exemple seria el cas de rendes temporals o vitalícies obtingudes com a conseqüència de l'entrega d'un capital en diners, de drets de contingut econòmic o de béns mobles o immobles, a entitats situades a l'estranger. En este cas existix l'obligació d'informar sobre les rendes així obtingudes qualssevol que siguen els béns i drets aportats.
Només existix obligació d'informar sobre la cessió a tercers de capitals propis si estos estan representats per valors.
Sí.
Sempre que no concórrega cap no causa que li exonere de l'obligació de presentar declaració informativa conforme s'establix en els articles 42 bis, 42 ter i 54 bis del Reglament General aprovat pel RD 1065/2007, de 27 de juliol, ha de presentar el Model 720 independentment del fet que la renda amb la que es van adquirir estos béns i drets haguera estat exempta o no.
No, només s'haurà de declarar quan s'ostente la titularitat o titularitat real sobre l'immoble o dret real sobre el mateix.
Sí, el fet que el prenedor assumisca els riscos de la inversió en què es materialitzen les provisions no altera l'obligació de declarar.