Saltar al contingut principal
Manual d'activitats econòmiques. Obligacions fiscals d'empresaris i professionals residents en territori espanyol

4. Impost sobre societats

Impost sobre societats

El IS grava la renda de les societats i de determinades entitats  residents en el territori espanyol. Com a regla general, els contribuents han de presentar declaració del IS, encara que no hagen desenvolupat activitats durant el període impositiu o no hagen obtingut rendes subjectes a l'impost, en tant no s'haja produït la seua extinció.

 

Són residents en territori espanyol les entitats en les que es complisca algun dels següents requisits:

  • Que s'hagueren constituït conforme a les lleis espanyoles.

  • Que tinguen el seu domicili social en territori espanyol.

  • Que tinguen la seu de direcció efectiva en territori espanyol (quan en ell radique la direcció i control del conjunt de les seues activitats).

Enllaç a informació i tràmits del IS

A la Comunitat Foral de Navarra i en els Territoris Històrics de la comunitat autònoma del País Basc s'aplica el IS segons el règim de Conveni Econòmic i de Concert Econòmic, respectivament. 

Són contribuents del IS les persones jurídiques (excepte les societats civils que no tinguen objecte mercantil) i determinades entitats, encara que no tinguen personalitat jurídica.

S'inclouen, entre d'altres, a les següents entitats amb personalitat jurídica pròpia :

  • Societats mercantils (anònimes, de responsabilitat limitada, col·lectives, laborals, etc.).

  • Societats civils per tal mercantil són contribuents pel IS, des de l'1 de gener de 2016. No seran contribuents pel IS les societats civils que es dediquen a activitats agrícoles, ramaderes, forestals, mineres i de caràcter professional  acollides i que complisquen els requisits de la Llei 2/2007, de societats professionals, per tal com són alienes a l'àmbit mercantil.

  • Societats estatals, autonòmiques, provincials i locals.

  • Societats cooperatives.

  • Societats unipersonals.

  • Societats agràries de transformació.

  • Associacions, fundacions i institucions, tant públiques com privades i els ens públics.

  • Agrupacions d'interés econòmic (AIE).

Estan també subjectes al IS (sense personalitat jurídica pròpia ) :

  • Les unions temporals d'empreses (UTE).

  • Els fons de: pensions, inversió, capital-risc, regulació del mercat hipotecari, titulització, de garantia d'inversions i d'actius bancaris.

  • Les comunitats de titulars de muntes veïnals en mà comuna.

  • Les entitats en règim d'atribució de rendes de nacionalitat espanyola amb caràcter general no són contribuents del IS, no obstant això, el Reial decret Llei 18/2022, de 18 d'octubre, pel qual modifica l'art.6.2 de la LIS estable que estes entitats excepcionalment en determinats supòsits i per les rendes positives següents seran contribuents del IS:

    • Rendes obtingudes en territori espanyol que estiguen subjectes i exemptes de tributació en l'Impost sobre la Renda de no Residents.

    • Rendes de font estrangera que no estiguen subjectes o estiguen exemptes de tributació per un impost exigit pel país o territori de l'entitat o entitats pagadores de tals rendes.

No són contribuents del IS i tributen en el règim d'atribució de rendes :

  • Determinats ens sense personalitat jurídica; herències jacents, comunitats de béns, etc.

  • Societats civils  sense personalitat jurídica i societats civils amb personalitat jurídica però que no tinguen objecte mercantil.

    No seran contribuents pel IS les societats civils que es dediquen a activitats agrícoles, ramaderes, forestals, mineres i de caràcter professional acollides i que complisquen els requisits de la Llei 2/2007, de societats professionals, per tal com són alienes a l'àmbit mercantil.

  • Societats irregulars i societats en formació.

Les rendes obtingudes per les entitats en el règim d'atribució de rendes s'atribuïxen als socis, hereus, comuners o partícips, encara que l'obtenció de rendes la realitza materialment la pròpia entitat, que a més és contribuent per l'IAE i per l'IVA.

Obligació de declarar

Com a regla general, els contribuents han de presentar declaració del IS, no obstant això, hi ha excepcions a l'obligació de declarar.

En particular, gaudixen d'exempció total i no tenen obligació de declarar determinats ens del sector públic (Estat, CCAA , Entitats Locals i els seus organismes autònoms, entitats gestores i servicis comuns de la Seguretat Social, Banc d'Espanya, Fons de Garantia de Depòsits d'Entitats de Crèdit i Fons de Garantia d'inversions, etc.). L'exempció total suposa, que tals ens estan rellevats de l'obligació de presentar autoliquidació pel IS; del compliment dels requisits comptables i registrals; de donar-se d'alta en l'índex d'entitats; i suportar retenció per les rendes que obtinguen.

Altres entitats estan parcialment exemptes: entitats i institucions sense finalitat de lucre, benèfiques o d'utilitat pública, organitzacions no governamentals, col·legis professionals, associacions empresarials, cambres oficials, sindicats, partits polítics, etc.). Sense perjudici del règim propi de les fundacions i entitats sense fins lucratius regulades per la Llei 49/2002 i el dels partits polítics regulat en la Llei orgànica 6/2002, es regula en la Llei 27/2014, de l'impost sobre societats, el règim especial d'exempció parcial.

  1. 4.1 Període impositiu i merite
  2. 4.2 Base imposable
  3. 4.3 Tipus de gravamen i quota íntegra
  4. 4.4 Tractament de doble imposició
  5. 4.5 Bonificacions
  6. 4.6 Deduccions per a incentivar determinades activitats
  7. 4.7 Retencions i ingressos a compte
  8. 4.8 Pagaments fraccionats
  9. 4.9 Declaració anual de Societats
  10. 4.10 Obligacions comptables i registrals
  11. 4.11 Obligacions formals