Preguntes freqüents (PMF)
Recopilació de preguntes i respostes en relació amb els els Sistemes Informàtics de Facturació i VERI*FACTU
Signatura
Es tracta d'un determinat procés que, aplicat a certa informació (en aquest cas, un registre), genera un resultat amb el que és possible comprovar a posteriori que el contingut del signat es correspon amb la signatura realitzada sobre el mateix, així com l'autoria del signat, garantint que cap altre autor pot haver generat aquesta signatura, és a dir, assegura que l'autor de la signatura no pot repudiar el signat.
No. Els SIF VERI*FACTU no estan obligats a signar electrònicament els registres generats. Només els sistemes d'emissió de factures no verificables estan obligats a signar electrònicament tant els registres de facturació, d'alta i d'anul·lació, com els registres d'esdeveniment generats per ells, d'acord amb les especificacions donades sobre això.
Perquè remeten immediatament a l'Agència Tributària els registres de facturació (RF) generats i aquest procés de remissió inclou autenticació mitjançant certificat electrònic qualificat, així com mitjans de transmissió assegurances, per la qual cosa, en remetre d'aquesta manera, es considera que es realitza una signatura bàsica del RF i, per tant, no és necessari realitzar la signatura electrònica explícita del RF.
Encara que els SIF VERI*FACTU no estan obligats a signar electrònicament els RF que generen i remeten a l'Agència Tributària, si volen poden fer-ho i remetre'ls signats electrònicament. Es recorda que, en el cas de SIF VERI*FACTU, tampoc estan obligats a generar registres d'esdeveniment (ni, per tant, a signar-los).
Els sistemes d'emissió de factures no verificables han de signar electrònicament tots els tipus de registres que generin, és a dir, tant els registres de facturació (RF), d'alta i d'anul·lació, com els registres d'esdeveniment.
El tipus de signatura electrònica a utilitzar en tots els casos (registres de facturació, d'alta i d'anul·lació, i registres d'esdeveniment) serà XAdES Enveloped Signature. Tant aquest com uns altres detalls i exemples del procediment de càlcul de la signatura electrònica es poden consultar en el document “Especificacions tècniques per a generació de la signatura electrònica dels registres de facturació” i en l'arxiu comprimit “ZIP: Annexos exemples signatura registres de facturació” que es poden trobar en el web de desenvolupadors i a la seu electrònica de l'Agència Tributària.
Juntament amb el rastre i la resta de dades signats, la signatura electrònica permet saber si s'ha mantingut la integritat i inalterabilitat del registre signat, garantint l'autoria de la signatura sobre el que ha signat (és a dir, el no repudi del signat). Per aquest motiu també contribueix a garantir la integritat i inalterabilitat de l'encadenament de registres, que és la forma d'implementar el requisit de traçabilitat.
Els sistemes d'emissió de factures no verificables han d'oferir la possibilitat de comprovar de forma ràpida, fàcil i intuïtiva la signatura electrònica dels registres de facturació, d'alta i d'anul·lació, i dels registres d'esdeveniment generats que estiguin al seu abast. La comprovació es fa, en principi, a petició de l'usuari del sistema d'emissió de factures no verificables (no és obligatori que sigui automàtica ni que s'hagi de fer periòdicament).
Es recorda que, com s'ha indicat en unes altres preguntes freqüents, els SIF VERI*FACTU no estan obligats a signar els registres ni, per tant, a comprovar signatures.