Preguntes freqüents (FAQ)
Recopilació de preguntes i respostes en relació amb els els Sistemes Informàtics de Facturació i VERI*FACTU
Qüestiones generals: àmbits d'aplicació
Hi ha 2 tipus de col·lectius afectats:
-
Els productors i comercialitzadors de sistemes informàtics de facturació (SIF) en les qüestiones relatives a les seues respectives activitats de producció i comercialització dels sistemes informàtics destinats a ser utilitzats pel col·lectiu que s'esmenta a continuació en el següent apartat.
-
Aquells empresaris i professionals – persones físiques o jurídiques – que, estant establits en territori espanyol, expedisquen factures (veure NOTA 1 aclaridora al final d'esta resposta), sempre que complisquen les 4 condicions següents (el que podria denominar-se la “regla dels 4 «NO »”):
-
Que NO facturen exclusivament de forma manual (sense ajuda de SIF). Dit d'una altra manera, que utilitzen algun SIF per a expedir factures.
-
Que NO estiguen adscrits, de forma obligatòria o voluntària, a les exigències del conegut com Subministrament Immediat d'Informació o SII. Veure NOTA 2 aclaridora al final d'esta resposta.
-
Que NO tinguen el seu domicili fiscal en els Territoris Històrics de la comunitat autònoma del País Basc o de la Comunitat Foral de Navarra. Veure més aclariments en la NOTA 3 al final d'esta resposta.
-
Que NO disposen d'alguna resolució en vigor de no-aplicació que els eximisca de complir amb el RRSIF, aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre. Veure NOTA 4 aclaridora al final d'esta resposta.
-
NOTA 1 a l'apartat 2 d'esta resposta :
Com es pot observar, en este segon apartat es parla en qualsevol moment dels qui expedisquen FACTURES – incloses les factures simplificades – sigui quin sigui motiu per això (normalment per estar obligats segons el Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, que aprova el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, ROF). Així doncs, a aquell respecte, s'exclouen totes aquelles operacions que no es documenten amb factura perquè no hi haja obligació d'expedir factura segons este RD 1619/2012 i ROF (incloent les autoritzacions “especials” concedides que poguera haver-hi en este sentit).
Per tant, el fet d'expedir (o no) factura és clau perquè, per definició (article 1.2 del RRSIF) el RRSIF no canvia les obligacions substancials de facturació. Un SIF – funcionament del qual és el que el reglament regula – és, en essència, un sistema informàtic utilitzat per a expedir FACTURES. Així que el RRSIF no aplica a sistemes informàtics que no expedisquen factures.
NOTA 2 al peu de la lletra b) de l'apartat 2 d'esta resposta :
El SII es referix a la gestió a la seu electrònica de l'Agència Tributària dels llibres registres d'IVA en els termes establits en l'apartat 6 de l'article 62 del Reglament de l'impost sobre el Valor Afegit, aprovat pel Reial decret 1624/1992, de 29 de desembre.
Si un obligat tributari està acollit al SII haurà d'usar un Sistema que li permeta complir amb les exigències informatives del SII.
NOTA 3 al peu de la lletra c) de l'apartat 2 d'esta resposta :
La lletra c) de l'apartat 2 es referix a què la competència d'exacció tributària segons el domicili de qui expedix la factura NO siga pròpia dels Territoris Històrics de la comunitat autònoma del País Basc o de la Comunitat Foral de Navarra, d'acord amb les normes del Concert i Conveni Econòmics. O siga, que NO siguen obligats tributaris que realitzen activitats econòmiques (ja siguen persones físiques o jurídiques) que es troben subjectes per estes activitats a la normativa foral en la Imposició Directa, tant en el cas dels 3 territoris històrics de la comunitat autònoma del País Basc (Llei 12/2002, de 23 de maig, per la qual s'aprova el Concert Econòmic amb la comunitat autònoma del País Basc, i, en concret, el que estableixen els articles 6 i 14 d'este text, respectivament, per a IRPF e impost de societats), com en el de la Comunitat Foral de Navarra (Llei 28/1990, de 26 de desembre, per la qual s'aprova el Conveni Econòmic entre l'Estat i la Comunitat Foral de Navarra, i, en concret, segons el que estableixen els articles 9 i 18 d'este text, respectivament per a IRPF e impost de societats). D'acord amb l'esmentada normativa existent respecte d'això i segons les condicions d'aplicació que es donen en el RRSIF, aquella circumstància es determina amb base en el domicili fiscal dels mateixos.
Finalment, perquè no hi haja dubtes respecte a este aspecte, es confirma que queden subjectes a l'aplicació del reglament (com a mínim pel que es refereix a a este criteri) els obligats a expedir factures radicats a les Canarias, Ceuta o Melilla, entenent que les referències a l'impost sobre el valor afegit (IVA) han de considerar-se fetes a l'Impost General Indirecte Canari (IGIC) i Impost sobre la Producció, els Servicis i la Importació (IPSI), respectivament.
NOTA 4 al peu de la lletra d) de l'apartat 2 d'esta resposta :
Es referix a la possibilitat prevista específicament en l'article 5 del RRSIF.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 2.j) de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària (LGT).
-
Articles 1, 3, 4 i 5 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals (RRSIF), i l'estandardització de formats dels registres de facturació, aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
-
Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, que aprova el reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació (ROF).
-
Article 62.6 del Reglament de l'impost sobre el Valor Afegit, aprovat pel Reial decret 1624/1992, de 29 de desembre.
Açò varia segons el col·lectiu afectat (veure pregunta freqüent "A qui afecta el reglament que establix els requisits dels sistemes informàtics de facturació?" de Qüestiones generals: àmbits d'aplicació ) de què es tracte:
-
Els empresaris i professionals que expedisquen factures als que els afecte el reglament hauran de tindre operatius els seus sistemes informàtics de facturació (SIF), adaptats a les característiques i requisits que s'establixen en ell i en la seua normativa de desenvolupament, abans de l'1 de juliol de 2025.
-
Els productors i comercialitzadors d'aquells SIF als que els siga aplicable el reglament, en relació amb les seues activitats de producció i comercialització d'estos SIF, hauran d'oferir els seus productes adaptats totalment al reglament en el termini màxim de nou mesos des de l'entrada en vigor de l'ordre ministerial que desenvolupe les especificacions tècniques dels requisits impostos als SIF. No obstant això, en relació amb SIF inclosos en els contractes de manteniment de caràcter plurianual contractats abans d'este últim termini, hauran d'estar adaptats al contingut del reglament amb anterioritat a l'1 de juliol de 2025.
Naturalment, si els obligats disposen de SIF adaptats amb anterioritat a aquells terminis, podran començar a usar-los i l'Agència Tributària disposarà de mitjans per a facilitar, si escau, la remissió de registres de facturació dels SIF «VERI*FACTU» amb anterioritat a esta data.
Normativa/Adoctrina:
-
Disposició final quarta del Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre, pel qual s'aprova el reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF).
No, sempre que no s'expedisquen factures o estes s'expedisquen TOTES a mà, és a dir, sense utilitzar per això un sistema informàtic de facturació (SIF).
Al contrari, si en algun moment s'expedira alguna factura – pel motiu que siga – i per això s'utilitzara un SIF, aleshores sí que seria aplicable el RRSIF (sempre que es complisca també amb la resta de condicions indicades en l'apartat 2 de la pregunta freqüent "A qui afecta el reglament que establix els requisits dels sistemes informàtics de facturació?" (regla dels 4 «NO ») de Qüestiones generals: àmbits d'aplicació .
És important recordar que el RRSIF només aplica als SIF i estos, per definició (article 1.2 del RRSIF), només es consideren tals si són utilitzats per a expedir el que – segons el ROF– tinga la consideració de FACTURA, inclosa la factura simplificada (article 1.2 del RRSIF) però no uns altres documents similars o “equivalents” també justificatius d'operacions.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 2.j) de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària (LGT).
-
Articles 1, 3, 4 i 5 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
-
Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, que aprova el reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació (ROF).
No s'inclouen dins de l'àmbit subjectiu del Reglament SIF aprovat pel RD 1007/2023 aquelles persones que realitzen activitats econòmiques (ja siguen persones físiques o jurídiques) que es troben subjectes per estes activitats a la normativa foral en la imposició directa.
Per a determinar quins empresaris i professionals, se subjecten a normativa foral se seguiran les normes de la Llei 12/2002, de 23 de maig, per la qual s'aprova el Concert Econòmic amb la comunitat autònoma del País Basc, i, en concret, el que estableixen els articles 6 i 14 d'este text, respectivament, per a IRPF e impost de societats.
En els territoris històrics de Guipúscoa, Biscaia i Àlaba s'està aplicant un sistema, conegut com “TicketBAI”, en les seues diferents modalitats de contingut similar a la modalitat VERI*FACTU del Reglament de Sistemes Informàtics de Facturació.
Per exemple, en cas que es relacionen comercialment una empresa amb domicili foral i una altra amb domicili a territori comú (reste d'Espanya), els SIF utilitzats per la primera per a expedir seus factures estaran sotmesos a les obligacions que establix la seua corresponent Hisenda Foral, mentre que els SIF de la segona estarien subjectes al RRSIF.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 1.3 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
Amb caràcter general, a la Comunitat Foral de Navarra no serà aplicable el RD 1007/2023, de 5 de desembre, que aprova el Reglament regulador dels sistemes informàtics de facturació, quan els empresaris i professionals, se subjecten a normativa foral d'acord amb les normes de la Llei 28/1990, de 26 de desembre, per la qual s'aprova el Conveni Econòmic entre l'Estat i la Comunitat Foral de Navarra, i, en concret, d'acord amb el que estableixen els articles 9 i 18 d'este text, respectivament per a IRPF e impost de societats.
Sí, els contribuents amb domicili fiscal a les Canarias, Ceuta i Melilla, es troben compresos dins de l'àmbit subjectiu d'aplicació del Reglament SIF aprovat pel Reial decret 1007/2023 i, consegüentment, els són aplicables estes normes i les del seu desenvolupament mitjançant Ordre Ministerial.
D'acord amb l'article 1.3, les referències que realitza el Reglament SIF a la normativa de l'impost sobre el valor afegit, es consideraran també efectuades a la normativa de l'Impost General Indirecte Canari i a la de l'Impost sobre la Producció, els Servicis i Importació a Ceuta i Melilla.
Sí, sempre que complisca també amb la resta de condicions indicades en l'apartat 2 de la pregunta freqüent "A qui afecta el reglament que establix els requisits dels sistemes informàtics de facturació?" (regla dels 4 «NO ») de Qüestiones generals: àmbits d'aplicació .
El Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre, i el reglament de requisits dels sistemes informàtics de facturació (RRSIF) que aprova són aplicables en tot el territori espanyol no foral, tenint en compte les especialitats previstes en la seua normativa específica per a les Canarias, Ceuta i Melilla, entenent que les referències realitzades a la normativa de l'impost sobre el valor afegit (IVA) han de considerar-se també efectuades a la normativa de l'Impost General Indirecte Canari (IGIC) i a la de l'Impost sobre la Producció, els Servicis i la Importació (IPSI), respectivament.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 1.3 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
L'article 3 del Reglament SIF, aprovat pel Reial decret 1007/2023 especifica quin és l'àmbit subjectiu de la normativa al referir-ho als contribuents de l'impost de societats (és a dir entitats i societats mercantils), de l'IRPF que desenvolupen activitats econòmiques i de l'IRNR que desenvolupen la seua activitat mitjançant Establiment Permanent – que aplicaran amb especialitats la normativa d'impost de societats-, així com les entitats en règim d'atribució de rendes que desenvolupen activitats econòmiques.
Per a donar resposta a la pregunta cal determinar prèviament si el lloguer d'habitatges o locals es realitza mitjançant una persona jurídica (cas en què entra en l'àmbit de la lletra a) de l'article 3 esmentat) i si l'arrendament d'immobles té la consideració d'activitat econòmica a l'efecte de l'IRPF (cas en què entraria en l'àmbit de la lletra b) de l'article 3 esmentat). Així doncs, pel que es refereix a a IRPF, cal determinar si l'arrendament realitzat suposa la realització d'activitat econòmica o al contrari és font de rendiments del capital immobiliari. Per a la consideració com a activitat econòmica s'exigix una ordenació per compte propi dels mitjans humans i materials, entre altres l'existència de local dedicat a això i personal contractat. En un altre cas l'activitat d'arrendament no seria empresarial.
Per tant, si l'activitat no té consideració empresarial, no serà activitat econòmica en el sentit de l'article 3.1.b) RRSIF, i en aquell cas l'arrendador no haurà d'adaptar-se perquè no s'està desenvolupant activitat econòmica.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 3.1 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
Es tracta de normatives diferents amb obligacions diferenciades. El SII consistix en la gestió dels llibres registre d'IVA (factures emeses, factures rebudes, béns d'inversió …) a través de la sede electrònica de l'Agència Tributària, el que implica obligacions de comunicació electrònica a l'Agència Tributària d'una àmplia informació relacionada amb l'IVA de les factures emeses i rebudes en un determinat termini de temps. Per part seua, el reglament que establix els requisits dels sistemes informàtics de facturació obliga a què els SIF registren, amb determinades mesures de seguretat i control, certa informació només de les factures expedides, podent remetre's opcionalment a l'Agència Tributària.
L'àmbit subjectiu d'ambdós projectes és excloent, és a dir, els qui complisquen amb el SII no han de complir amb el reglament que establix els requisits dels sistemes informàtics de facturació i viceversa.
Per tant, conforme a l'article 3.3 del Reglament aprovat per RD 1007/2023, este Reglament NO obliga als obligats tributaris sotmesos al Subministrament Immediat d'Informació (SII) en relació amb les seues pròpies factures.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 3.3 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
-
Ordre HFP/417/2017, de 12 de maig, per la qual es regulen les especificacions normatives i tècniques que desenvolupen la gestió dels Llibres registre de l'impost sobre el valor afegit a través de la Sede electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària establida en l'article 62.6 del Reglament de l'impost sobre el Valor Afegit, aprovat pel Reial decret 1624/1992, de 29 de desembre, i es modifica una altra normativa tributària.
Sí, mitjançant l'opció prevista en la declaració censal model 036, un contribuent que s'haja inscrit en REDEME o que directament haja optat voluntàriament al SII no estaria obligat a complir les especificacions del RD 1007/2023, sense perjudici d'assumir des del període de liquidació immediat següent el conjunt de les obligacions que es desprenen de l'article 62.6 del RIVA sobre la seua facturació emesa i rebuda.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 3.3 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
No amb caràcter general, ja que els obligats a este règim, no estan obligats a expedir factura excepte determinades excepcions.
Tanmateix, la resposta és la contrària, sempre que utilitzen un sistema informàtic de facturació, quan emeten d'altres factures d'obligada expedició per les entregues d'immobles a què es referix el segon paràgraf de l'apartat un de l'article 129 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit, segons indica l'últim paràgraf de l'article 3.3 del ROF, i sempre que complisquen també amb la resta de condicions indicades en l'apartat 2 de la pregunta freqüent "A qui afecta el reglament que establix els requisits dels sistemes informàtics de facturació?" (regla dels 4 «NO ») de Qüestiones generals: àmbits d'aplicació . Per a estes operacions excepcionals podran utilitzar el sistema facilitat per això per l'AEAT en seu sede electrònica, d'acord amb l'article 7.b) del RRSIF.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 4.1 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
-
Articles 3.3 i 16.1 del reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació (ROF), aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre.
-
Article 129.1 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit.
No amb caràcter general, ja que els obligats a este règim no estan obligats a expedir factura, excepte determinades excepcions.
L'article 4.2 del reglament de requisits dels sistemes informàtics de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre, establix que este reglament no s'aplica a les operacions a què es referixen les lletres b), c) i d) de l'article 3.1 del reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació (ROF), aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, sobre les quals no hi ha obligació d'expedir factura.
Per tant, amb caràcter general si només realitza operacions en recarregue d'equivalència no li seran aplicables les obligacions derivades del RRSIF.
No obstant això, haurà de complir les obligacions del reglament que establix els requisits dels sistemes informàtics de facturació en cas que expedisca factures, sempre que complisca també amb la resta de condicions indicades (“regla dels 4 «NO »”). Segons la normativa de facturació, en el règim de recarregue d'equivalència s'han d'expedir factures per realitzar determinades operacions:
-
Quan efectue entregues d'immobles subjectes i no exemptes a l'IVA.
-
Quan tribute en IROF en estimació directa.
-
Quan el clienta siga un empresari o professional o una Administració Pública.
-
Quan el destinatari l'exigisca per a l'exercici de qualsevol dret de naturalesa tributària.
-
Quan se li exigisca per a determinades operacions de comerç exterior.
Per a estes operacions excepcionals podran utilitzar el sistema facilitat per això per l'AEAT en seu sede electrònica, d'acord amb l'article 7.b) del RRSIF.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 4.2 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
-
Article 3.1.b) del reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació (ROF), aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre.
No amb caràcter general, ja que els obligats a este règim no estan obligats a expedir factura, excepte determinades excepcions.
L'article 4.2 del Reglament de Requisits dels Sistemes Informàtics de Facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre, establix que este reglament no s'aplica a les operacions a què es referixen les lletres b), c) i d) de l'article 3.1 del reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació (ROF), aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, sobre les quals no hi ha obligació d'expedir factura.
Per tant, amb caràcter general si només realitza operacions en règim simplificat d'IVA no li seran aplicables les obligacions derivades del RRSIF.
No obstant això, haurà de complir les obligacions del RRSIF en cas que expedisca factures, sempre que complisca també amb la resta de condicions indicades (“regla dels 4 «NO »”). Segons la normativa de facturació, en el règim simplificat d'IVA s'han d'expedir factures per realitzar determinades operacions:
-
Quan la determinació de les quotes meritades s'efectue en atenció al volum d'ingressos,
-
Quan efectue la venda d'actius fixos,
-
Quan el clienta siga un empresari o professional o una Administració Pública.
-
Quan el destinatari l'exigisca per a l'exercici de qualsevol dret de naturalesa tributària.
-
Quan se li exigisca per a determinades operacions de comerç exterior.
Per a estes operacions excepcionals podran utilitzar el sistema facilitat per això per l'AEAT en seu sede electrònica, d'acord amb l'article 7.b) del RRSIF.
Per a major detall pot consultar-se
Normativa/Adoctrina:
-
Article 4.2 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
-
Article 3.1.c) del reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació (ROF), aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre.
-
Article 123.U.B).3r de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit.
Les factures simplificades estan sotmeses al RRSIF i, en el cas de sistemes VERI*FACTU han de comunicar-se a l'AEAT. L'anterior és independent de què al final del dia es genere una factura o extracte recapitulativo com resum, amb el propòsit d'assentar en un només apunt comptable les vendes del dia o de gestionar el negoci.
En cas que es tracti d'operacions que corresponguen a règims especials d'IVA, simplificat, de recarregue d'equivalència o d'agricultura, ens remetem a les preguntes específicament dedicades a estos.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 2 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre
Sí, la forma convencional o virtual mitjançant la qual s'oferisquen o lliuren els béns o es presten els servicis és indiferent per a l'obligatorietat de l'aplicació de la normativa inclosa en el reglament de requisits dels sistemes informàtics de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre, i la seua normativa de desenvolupament.
La venda en línia, en alguns casos té normativa específica quan s'utilitzen règims europeus de finestreta única, que poden donar lloc a codificacions específiques en el registre d'alta de facturació, però tals especialitats no exclouen del compliment de les obligacions del RRSIF.
Normativa/Adoctrina:
-
Articles 2 i 3 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
En cas que la facturació es produïsca de forma manual, per talonaris o escrivint sobre els mateixos a mà o a màquina, no li afectaria el RRSIF perquè no utilitza CAP sistema informàtic de facturació (SIF) per a expedir seus factures.
Una alternativa senzilla i adequada que pot servir a substituir els sistemes manuals és utilitzar l'aplicació bàsica de facturació que oferirà gratuïtament l'Agència Tributària en seu sede electrònica, sempre que les seues funcionalitats i condicions d'ús s'ajusten a les necessitats de qui la utilitze.
Al contrari, si s'utilitzen fulls de càlcul o processadors no es pot respondre, sense tindre coneixement exacte del sistema, atès que uns i altres disposen d'utilitats de conservació i de processament de dades la qual cosa els convertiria en Sistemes Informàtics de Facturació.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 2.j) de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.
-
Article 1 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
No, si d'acord amb el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, o bé per una autorització de facturació de l'article 3.1.d) d'aquell mateix Reglament no concorreguera obligació de facturació, tampoc serà aplicable la normativa del Reglament de Sistemes Informàtics de Facturació.
La inclusió del codi QR i la menció VERI*FACTU és aplicable als sistemes informàtics a què es referix l'article 7 del Reglament aprovat pel Reial decret 1007/2023. Com vulga que d'este àmbit subjectiu s'exclou als obligats al SII, estos requisits NOMÉS s'apliquen a les operacions i els obligats de l'article 3. Els obligats al SII, a tots els efectes, no queden afectats pel RD 1007/2023.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 3.3 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
-
Apartat 5 de l'article 6 i apartat 5 de l'article 7 del Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre.
Sí, de fet, totes les obligacions del Reial decret 1007/2023, pel que es refereix a als usuaris, seran aplicables en la data proposta, ja que la normativa modificada del Reglament d'obligacions de facturació (ROF) RD 1619/2012, depén de la que es regula en el reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF).
Les obligacions que corresponen als productors i comercialitzadors (produir i vendre programes de programa adaptats) entraran en vigor als 9 mesos de la publicació de la OM tècnica.
Naturalment, si els obligats disposen de sistemes adaptats amb anterioritat, podran començar a usar-los i l'Agència disposarà de mitjans per a facilitar l'enviament de VERI*FACTU amb temps.
Normativa/Adoctrina:
-
Disposició Final Quarta del Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre, pel qual s'aprova el reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF).
No, estes exclusions impliquen que no serà aplicable per a tals operacions el RRSIF.
No obstant això, ha de considerar-se que fins i tot en els supòsits exclosos de facturació per l'article 3.1.a) ROF, existixen excepcions assenyalades en l'article 2.2 del ROF que exigixen l'emissió de factura. En tals casos, l'obligat tributari haurà de complir les obligacions del reglament que establix els requisits dels sistemes informàtics de facturació en cas que expedisca factures, sempre que complisca també amb la resta de condicions indicades (“regla dels 4 «NO »”).
Normativa/Adoctrina:
-
Article 1.2 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
-
Articles 3.1.a), 3.2 i 2.2 del Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre.
La normativa contempla als obligats tributaris de manera individualitzada (no per grups) en els que es referix a les seues obligacions de facturació, pel que, encara que pertanguen al mateix grup d'empreses, hauran de complir amb les seues obligacions de facturació d'acord amb la seua condició. Per tant, el SIF de cada societat ha de complir amb les obligacions de facturació que li corresponguen a la mateixa. Ha d'assenyalar-se encara que voluntàriament les entitats d'un grup poden donar-se d'alta en el SII per tal de mantindre una homogeneïtat de gestió amb el grup al que pertanguen.
D'altra banda, existixen productes de mercat capaços d'aplicar els requisits d'ambdues normatives.
Normativa/Adoctrina:
Article 3 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
En el cas que l'empresari individual estiguera obligat a expedir factura (ordinària o simplificada), des del moment que utilitza un sistema informàtic de facturació consistent en una caixa per a registrar les vendes realitzades i imprimir per a cadascuna d'elles el que hauria de ser una factura simplificada per a lliurar al clienta està subjecte al RD 1007/2023, de 5 de desembre, i al reglament per ell aprovat, pel que haurà de complir-ho, bé adaptant les caixes registradores (si açò anara possible), bé adquirint algun sistema informàtic de facturació (SIF) adaptat.
Quant a la balança electrònica, si l'empresari o professional la utilitza només per a pesar el producte i obtindre l'import que després introduïx manualment en la caixa registradora per a expedir la factura simplificada final, no es consideraria SIF, sinó un element-independent - auxiliar de mesura (i, si escau, de càlcul de l'import associat al producte, segons el seu preu per quilogram). En este cas, el SIF seria la caixa registradora, pel que la balança electrònica no tindria per què adaptar-se al RD 1007/2023.
Tanmateix, hi ha balances electròniques amb funcionalitats més potents que permeten acumular els imports dels diferents productes pesats i expedir en unitat d'acte una factura simplificada de la compra total realitzada (entre altres possibles funcionalitats), pel que aleshores sí serien considerades SIF al ser utilitzades també com caixes registradores. Dit d'una altra manera, serien SIF amb uns altres elements electrònics auxiliares (en este cas, per a la pesada) afegits. Si és així, aleshores haurien d'adaptar-se al RD 1007/2023 i al reglament per ell aprovat. Les connexiones a Internet poden gestionar-se a través de línies telefòniques i, d'altra banda, els sistemes d'emissió de factures no verificables permeten la custòdia dels fitxers a la seu local.
Normativa/Adoctrina:
-
Article 3 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
Sí, TOTES les operacions respecte de les quals empresaris i professionals (persones físiques o jurídiques) hagen d'emetre factura d'acord amb la normativa vigent (especialment d'acord amb el Reglament d'Obligacions de Facturació aprovat per RD 1619/2012) se sotmeten al RRSIF. L'anterior inclou tant les exportacions com les entregues intracomunitàries de béns i les prestacions internacionals o intracomunitàries de servicis.
Normativa/Adoctrina:
-
Articles 1, 3 i 4 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.
Sí, quan l'empresari no resident dispose d'un establiment permanent a l'efecte de la normativa dels Impostos sobre la Renda de no Residents (Reial decret legislatiu 5/2004, de 5 de març).
Normativa/Adoctrina:
-
Article 1 del reglament que establix els requisits que han d'adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suporten els processos de facturació d'empresaris i professionals, i l'estandardització de formats dels registres de facturació (RRSIF), aprovat pel Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre.